PSYCHOSOMATHIC HEALTH Quantum PSY

Holistic Diagnosis and Treatments

HEALTH INFO

HEALTH INFO

view:  full / summary

HEART and DIET

Posted on May 19, 2012 at 6:10 AM

Σωστή διατροφή: Ο τρόπος για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, 12:38

Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή διατροφή, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Όπως επισημαίνουν, η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας.

 

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε δύο δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε πέντε μία καρδιακή προσβολή και κάθε έξι δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Ελλάδα, σημειώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.

 

Επιπλέον, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους έξι Έλληνες εφήβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών και ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Μόνο οι τρεις στους δέκα ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ οι επτά στους δέκα δεν προβαίνουν σε επαρκή έλεγχο, παρότι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

 

Μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένων λιπών (ζωικά λίπη) προκαλούν την αύξηση των λιπιδίων του αίματος, η οποία οδηγεί εν συνεχεία στη δημιουργία και αύξηση της καρδιοαγγειακής νόσου (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο). Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεδειγμένο ότι η ελάττωση της LDL (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) ελαττώνουν τον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο, τις μη θανατηφόρες επιπλοκές καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

HERBS FOR NERVOUS SYSTEM

Posted on May 19, 2012 at 6:05 AM

Βαλεριάνα: Καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα

Η βαλεριάνα ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που προσφέρουν χαλαρωτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, η βαλεριάνα καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες.

 

Το όνομα «Βαλεριάνα» προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει «υγεία ή δύναμη» και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και υποστηρίζεται ότι μπορεί να αναφέρεται και στη δυνατή του οσμή. Επίσης περιέχει πολλά διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αιθέριων ελαίων που φαίνεται να συμβάλλουν στις χαλαρωτικές ιδιότητες του βοτάνου.

 

Η βαλεριάνα είναι αιωνόβιο φυτό της Β. Αμερικής και Ευρώπης με ροζοειδή πέταλα. Πολλοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι η αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητά της οφείλεται στη συνέργια των συστατικών της (βαλεποτριάτες, βαλεριανικό οξύ, αιθέρια έλαια, κλπ.).

 

Η κύρια δράση της ρίζας του φυτού είναι ηρεμιστική, υπνωτική, αντισπασμωδική, υποτασική. Ενδείκνυται σε ασθένειες του νευρικού συστήματος, ως νευροτονωτικό και ηρεμιστικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε σπασμούς και επιληψία για να μειώσει την ένταση και το άγχος, στην υστερία, στην αϋπνία και την υπερδιέγερση.

 

Σαν μυοχαλαρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απαλλαγή από τις κράμπες, τον εντερικό κολικό και λιθιάσεις της κύστης. Επίσης η βαλεριάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενικό παυσίπονο όταν ο πόνος συνδέεται με νευρική υπερένταση και την ημικρανία. Συνδυάζεται θαυμάσια με άλλα βότανα για πιο ενισχυμένα ή εξειδικευμένα αποτελέσματα, όπως πασσιφλόρα, λυκίσκο και χαμομήλι.

 

Σίγουρα όμως δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε συνεχώς, αλλά με διαλείμματα δύο εβδομάδων μετά από δύο ή τρεις ημέρες χρήσης.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, 17:47


 

DREAMS AND LIFE

Posted on May 19, 2012 at 6:00 AM

Πως δρουν τα όνειρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ένας από τους σκοπούς των ονείρων που βλέπουμε είναι να μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που μας βασανίζουν τις ώρες που είμαστε ξυπνητοί.

 

Τα όνειρα είναι εξαιρετικά αληθοφανή αλλά συχνά παράλογα στη φύση τους.

 

Η θεωρία της Deirdre Barrett, ψυχολόγου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, για τα όνειρα συνοψίζεται στο εξής: «Τα όνειρα είναι ουσιαστικά σκέψεις, αλλά σε μία ελαφρώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που είναι όταν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Ο λόγος που ονειρευόμαστε είναι ένα μυστήριο του μυαλού. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν είμαστε, είτε δηλαδή κοιμόμαστε είτε είμαστε ξυπνητοί, εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τα ίδια προβλήματα.»

 

Αν και τα όνειρα προέκυψαν αρχικά για διαφορετικούς λόγους, ενδεχομένως να διαμορφώθηκαν με τα χρόνια ώστε να επιτελούν διπλό έργο: να βοηθούν τον εγκέφαλο να επαναλειτουργήσει και να επιλύουν προβλήματα.

 

Όνειρα και εξέλιξη

 

Μία θεωρία για την επεξήγηση των ονείρων ή οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά, χρειάζεται να λάβει υπόψη της την εξέλιξη. Πολλές όμως πρώιμες θεωρίες για τα όνειρα είτε δεν είχαν λάβει υπόψη τους την εξέλιξη, είτε έρχονταν σε πλήρη αντίθεση.

 

Για παράδειγμα, ο Sigmund Freud υποστήριξε πως τα όνειρα υπάρχουν για να εκπληρώνουν τις επιθυμίες μας. Μία όμως τέτοια ικανοποίηση σε έναν φανταστικό κόσμο θα μας βοηθούσε ελάχιστα στο να προσαρμόσουμε τα ένστικτά μας στον φυσικό κόσμο, που είναι ένα βασικό κομμάτι της εξέλιξης.

 

Άλλοι υποστήριξαν πως τα όνειρα είναι περισσότερο μία παρενέργεια του κύκλου του ύπνου. Τα όνειρα συνήθως συμβαίνουν στον ύπνο REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών). Σε αυτή την κατάσταση συμβαίνουν διάφορες λειτουργίες: ξεκουράζεται ένα τμήμα του εγκεφάλου και αναπληρώνονται τα χημικά του εγκεφάλου, όπως οι νευροδιαβιβαστές.

 

Αυτό οδήγησε ορισμένους να υποστηρίξουν πως τα όνειρα υπάρχουν απλά επειδή υπάρχει ο ύπνος REM. O ψυχολόγος Steven Pinker παρομοίασε κάποτε τα όνειρα με την προφύλαξη οθόνης των υπολογιστών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το περιεχόμενο, αρκεί να είναι ενεργά κάποια τμήματα του εγκεφάλου.»

 

Παρόλα αυτά, η Barrett διαφωνεί. «Η γνώμη μου είναι πως η εξέλιξη δεν πάει στράφι και όταν τα πράγματα εξελίσσονται για έναν σκοπό, τότε δεν συνεχίζουν με τα χρόνια να επιτελούν μόνο αυτό το σκοπό, αλλά παίρνουν και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στην εξέλιξή τους.

 

Επιπλέον, πρόσθεσε πως ο ύπνος REM υπάρχει εδώ και 220 εκατομμύρια χρόνια, από τότε δηλαδή που εξελίχθηκαν τα θηλαστικά. «Όσο περισσότερο καιρό υπάρχει κάτι στην εξελικτική ιστορία, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει αποκτήσει και άλλες λειτουργίες.

 

Επίλυση προβλημάτων

 

Η Barrett μελέτησε την επίλυση των προβλημάτων στα όνειρα για πάνω από 10 χρόνια και κατέγραψε πολλά παραδείγματα του φαινομένου.

 

Σε ένα πείραμα, η Barrett ζήτησε από φοιτητές να επιλέξουν ένα πρόβλημα και να προσπαθήσουν να το επιλύσουν στο όνειρό τους. Τα προβλήματα δεν ήταν δύσκολα. Ουσιαστικά ήταν αρκετά εύκολες ερωτήσεις, τις οποίες οι φοιτητές δεν είχαν λύσει ακόμα. Οι φοιτητές επικεντρώνονταν στο πρόβλημα κάθε βράδυ πριν πέσουν για ύπνο. Στο τέλος της εβδομάδας, περίπου οι μισοί φοιτητές είχαν ονειρευτεί το πρόβλημα και περίπου το ¼ εξ αυτών ονειρεύτηκαν και τη λύση.

 

Έτσι λοιπόν, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που τα προβλήματα είναι σχετικά εύκολα, κάποιοι μπορούν να τα λύσουν στον ύπνο τους.

 

Η Barrett μελέτησε εκτενώς την επιστημονική και ιστορική βιβλιογραφία, ψάχνοντας για παραδείγματα προβλημάτων που επιλύθηκαν στα όνειρα.

 

Βρήκε παραδείγματα κάθε είδους προβλήματος που επιλύθηκε στα όνειρα, από μαθηματικά προβλήματα μέχρι καλλιτεχνικά. Πολλά, όμως, σχετίζονταν με προβλήματα που απαιτούσαν από τα άτομα να φέρουν κάτι στο νου τους, όπως ένας εφευρέτης έχει στο νου μία νέα συσκευή.

 

Η άλλη μεγάλη κατηγορία προβλημάτων, που επιλύθηκαν στα όνειρα, συμπεριελάμβανε «όνειρα όπου η κοινά αποδεκτή κρίση είναι εντελώς λάθος σε ότι αφορά στην προσέγγιση του προβλήματος,» σύμφωνα με την Barrett.

 

Τα όνειρα μπορεί να εξελίχθηκαν για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες.

 

«Τα όνειρα και ο ύπνος REM είναι ουσιαστικά επιπλέον χρόνος σκέψης, επομένως δυνητικά οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να λυθεί κατά τη διάρκειά τους, αλλά πρόκειται για χρόνο σκέψης που είναι πολύ οπτικός και με ελάχιστους συσχετισμούς, επομένως εξελιχθήκαμε για να τον χρησιμοποιούμε και να λύνουμε τέτοιου είδους προβλήματα.»

 

Πηγή: ygeianews.gr

 

YOU ARE LUCKY?

Posted on May 19, 2012 at 2:55 AM

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ;

Επειδή σε περιόδους σαν τις σημερινές χρειαζόμαστε όση περισσοτερη τύχη μπορούμε να βρούμε παραθέτω ένα παλαιότερο και πολύ ενδιαφέρον άρθρο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2008, τη χρονιά που ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση, στο Riders Digest.

Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη δύναμη της τύχης.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η τύχη, καλή ή κακή, είναι κάτι που συμβαίνει απλά χωρίς να μπορούμε να το αλλάξουμε και κάποιοι άλλοι ότι μόνοι μας διαμορφώνουμε την τύχη μας.  Με στόχο να ερευνήσουν επιστημονικά γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι σταθερά τυχεροί ενώ άλλοι δεν είναι, ερευνητές έβαλαν αγγελίες σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας για εθελοντές και από τις δύο κατηγορίες. Ανταποκρίθηκαν τετρακόσιοι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Για ένα διάστημα δέκα ετών, οι ερευνητές τους πήραν συνεντεύξεις, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν προσωπικά ημερολόγια, ερωτηματολόγια και τεστ ευφυΐας, και στη συνέχεια τους κάλεσαν στο εργαστήριο για τη διεξαγωγή πειραμάτων. Ανακάλυψαν ότι οι τυχεροί άνθρωποι είναι τυχεροί γιατί εφαρμόζουν κάποιες βασικές αρχές: Αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους τυχαίνουν Πραγματοποιούν προβλέψεις, σχετικά με τον εαυτό τους, που τις εκπληρώνουν από μόνοι τους μέσα από μια θετική προσδοκία Υιοθετούν μια στάση ταχείας αντίδρασης που γυρίζει την κακή τύχη σε καλή (όπως αντιδρά ένα ελατήριο όταν το πιέζουμε, το στρίβουμε κ.λπ.)     Έδωσαν για παράδειγμα, στους άτυχους και στους τυχερούς μια εφημερίδα και τους ζήτησαν να προσδιορίσουν πόσες φωτογραφίες είχε μέσα. Κατά μέσο όρο, οι άτυχοι ξόδεψαν δύο περίπου λεπτά σ’ αυτήν την άσκηση – ενώ οι τυχεροί λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Στην 2η σελίδα της εφημερίδας, με μεγάλα γράμματα, βρισκόταν ένα μήνυμα «Σταματήστε το μέτρημα: Υπάρχουν 43 φωτογραφίες μέσα σ’ αυτήν την εφημερίδα.» Οι τυχεροί είχαν την τάση να εντοπίζουν αυτό το μήνυμα ενώ οι άτυχοι όχι. Στη μέση της εφημερίδας, βρισκόταν ένα μήνυμα που ανέφερε: «Σταμάτα να μετράς, πες σ’ αυτόν που διεξάγει το πείραμα ότι είδες αυτό το μήνυμα και κέρδισε 250$.» Πάλι, οι άτυχοι δεν το εντόπιζαν.

Οι τυχεροί παρατηρούσαν αυτό που βρισκόταν εκεί και όχι απλά αυτό για το οποίο έψαχναν.

Οι τυχεροί συμμετέχοντες προσπαθούσαν να προσθέσουν ποικιλία στη ζωή τους, είχαν την τάση να είναι πιο αισιόδοξοι και ήταν πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη τύχη μας!

Τα καλά νέα είναι ότι όταν οι ερευνητές περιέγραψαν τις τεχνικές που θα βοηθούσαν τους συμμετέχοντες να ενεργούν ως τυχεροί, το 80% ανέφερε ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο τυχεροί μετά έναν μόλις μήνα. Ένα άτυχο άτομο δήλωσε ότι αφού διόρθωσε τη συμπεριφορά του, η ατυχία του πράγματι  εξαφανίστηκε. Το συμπέρασμα;

Οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν την καλή και την κακή τύχη που μας προκύπτει. Οι πιο ασύλληπτοι στόχοι – ένας αποτελεσματικός τρόπος να χρησιμοποιούμε τη δύναμη της τύχης – είναι στην πραγματικότητα στη διάθεση του καθενός μας.

Πάρτε τη Τύχη Σας στα Χέρια Σας!

 Πηγές Reader΄s Digest November 19, 2008 

 

H1N1 and homeopathy

Posted on May 12, 2012 at 5:45 AM

Παιδιά-Εγκυμοσύνη και το νέο αντιγριπικό εμβόλιο.


Στις ΗΠΑ, έως τις 8 Αυγούστου 2009, είχαν πεθάνει 36 παιδιά μικρότερα των 18 ετών (από ένα σύνολο 477 θανάτων, ανηλίκων και ενηλίκων, ήτοι 7,5%). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι από τα 36 παιδιά που πέθαναν, το 67% (τα 24) είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες υψηλού κινδύνου, ενώ το 19% (τα 7) ήταν μικρότερα των 5 ετών. Τα 22 παιδιά (92%) από τα 24 παιδιά υψηλού κινδύνου είχαν νευροαναπτυξιακές παθήσεις (π.χ., καθυστερημένη ανάπτυξη, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Τα εμβόλια της γρίπης παρουσιάζονται ως ασφαλή, αλλά μια πιο διερευνητική ματιά αποκαλύπτει μιαν άλλη πλευρά. Από τα επίσημα φυλλάδια των εταιρειών [36, 37, 38, 39] που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας για το αμερικανικό Μονοδύναμο Εμβόλιο Γρίπης A(H1N1) 2009 [40], που εμπεριέχει το στέλεχος A/California/7/2009 (H1N1)v, παραθέτουμε τις παρακάτω πληροφορίες (για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, οι προειδοποιήσεις όμως αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Εγκυμοσύνη: Δεν είναι γνωστό αν αυτά τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο όταν δίνονται σε μια έγκυο ή αν μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες.

Θηλάζουσες γυναίκες: Δεν έχουν γίνει μελέτες σε γυναίκες που θηλάζουν. Δεν είναι γνωστό αν το εμβόλιο εκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα. Επειδή πολλά φάρμακα εκκρίνονται στο ανθρώπινο γάλα, πρέπει να γίνεται με επιφύλαξη η χορήγηση του εμβολίου στις γυναίκες που θηλάζουν.

Παιδιά:

Εταιρεία CSL [36]: δεν έχουν γίνει μελέτες σε παιδιά. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα στον παιδικό πληθυσμό δεν έχει διευκρινιστεί (πληροφοριακά, στον ενήλικο πληθυσμό η έγκριση κυκλοφορίας βασίζεται σε δύο κλινικές μελέτες που περιλάμβαναν, στις οποίες 1.300 ενήλικα άτομα έλαβαν το νέο εμβόλιο AFLURIA).Εταιρεία Novartis [37]: η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε παιδιά κάτω των 4 ετών δεν έχει διευκρινιστεί. Τα στοιχεία για ανεπιθύμητες ενέργειες βασίζονται σε παλιότερες μελέτες του τριδύναμου εμβολίου γρίπης FLUVIRIN (έως το 2004), στις οποίες μόνο 384 παιδιά έλαβαν το (παλιό εμβόλιο και κατεγράφησαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες για 3 μέρες μόνο μετά τη χορήγηση.Εταιρεία Pasteur : ένδειξη χορήγησης σε παιδιά άνω των 6 μηνών, βασισμένη σε μελέτη με 31 μόνο παιδιά, του παλιότερου τριδύναμου εμβολίου γρίπης 2003, FLUZONE. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες καταγράφηκαν για μόνο 3 ημέρες μετά τη χορήγηση των δόσεων.Εταιρεία MedImmune [39]: η χρήση του FLUMIST σε παιδιά κάτω των 24 μηνών αντενδείκνυται, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάγκης για νοσηλεία και συρρίτουσα αναπνοή. Επίσης, καθώς περιέχει ζωντανό εξασθενημένο ιό της γρίπης, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης σε ανοσοκατασταλμένους οικείους. Σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC, δεν έχει εγκριθεί σε εγκύους η χρήση εμβολίων που περιέχουν ζωντανούς εξασθενημένους ιούς [49].Μόνο με την ευρεία χρήση του εμβολίου θα είναι δυνατόν να ανιχνευθούν όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Για τον λόγο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) απαιτεί από τους παρασκευαστές των εμβολίων να διεξάγουν περαιτέρω μελέτες ασφάλειας και να εφαρμόσουν ειδικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνου (Risk Management Plan). Επομένως, η χρήση του εμβολίου θα παρακολουθείται προσεκτικά αναφορικά με την ασφάλεια, από κοινού από τις εταιρείες και τις ρυθμιστικές αρχές, από τη στιγμή που τα εμβόλια χρησιμοποιηθούν στον γενικό πληθυσμό .

Μελέτη που έγινε τον πρώτο μήνα της επιδημίας κατέγραψε στις ΗΠΑ 34 κρούσματα σε εγκύους, από τις οποίες απεβίωσαν οι 6, οι 5 από τις οποίες ήταν στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ οι μισές είχαν και άλλους παράγοντες κινδύνου. Από τη μελέτη αυτή διαφαίνεται πως ίσως οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο 0,32 ανά 100.000 εγκύους, σε σύγκριση με το 0,076 ανά 100.000 για τον γενικό πληθυσμό, αν και μπορεί να αποδειχτεί ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερτιμημένος λόγω της προκατάληψης στην αναφορά κρουσμάτων εγκύων .

  Σχετικός κίνδυνος και οφέλη από τα εμβόλια γρίπης κατά τη διάρκεια φυσιολογικής εγκυμοσύνης

Σχετικά με τον εμβολιασμό εγκύων και τη γρίπη, η επικινδυνότητα από τον ιό φαίνεται να αφορά κυρίως το 3ο τρίμηνο, όταν τα ερωτήματα παρενεργειών λόγω του εμβολίου για το έμβρυο είναι χαμηλότερα, αντίστροφα με το 1ο τρίμηνο .Προσοχή λοιπόν, χρειάζεται ιδίως στο 1ο τρίμηνο της κυήσεως, όπου το έμβρυο είναι πιο ευάλωτο. Προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτες δείχνουν ότι μία δόση είναι αρκετή για να προκαλέσει αντισώματα έναντι του ιού, εντός 21 ημερών .Όμως, κλινικές δοκιμές για τα νέα εμβόλια σε εγκυμονούσες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2009, με τη χορήγηση του εμβολίου σε 120 γυναίκες 18-39 ετών, οι οποίες βρίσκονται μόνο στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα εμβόλια, όπως και τα υπόλοιπα χημικά φάρμακα, παρουσιάζουν ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες, και χρειάζεται κανείς να ζυγήσει τα υπέρ και τα κατά, τα οφέλη και τους κινδύνους, ώστε να πάρει μια απόφαση ύστερα από ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την αναγκαιότητα ή μη του εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ακόμα περισσότερο στα παιδιά και στις εγκύους.

Προβληματισμοί για τα νέα αντιγριπικά εμβόλια

Έχουν παρασκευαστεί σε Ευρώπη, Αμερική ή Κίνα;Περιέχουν thimerosal (υδράργυρο;Περιέχουν ανοσοενισχυτικά (π.χ., Squalene, MF59, ASO3, aluminum);Περιέχουν το νέο στέλεχος A/California/7/2009 (H1N1)v ή πρόκειται για εμβόλια για παλιότερους ιούς; Έχετε παρουσιάσει γριπώδη συνδρομή από τον Ιούνιο 2009, οπότε και επικρατεί ο (Η1Ν1)ν στην Ελλάδα;

Μέτρα προστασίας

Τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας έναντι του νέου ιού είναι ίδια με αυτά που ισχύουν και για την εποχιακή γρίπη, δηλαδή η συστηματική τήρηση των γενικών κανόνων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του προσώπου όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Πολύ σημαντική είναι και η παραμονή στο σπίτι όταν είμαστεάρρωστοι με συμπτώματα γρίπης (για να συμβάλλουμε στην καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού), χωρίς να χρειάζεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση για το εάν πρόκειται για τη νέα γρίπη ή για άλλη ιογενή λοίμωξη [84]. Η χρήση χειρουργικών μασκών δεν συστήνεται στο κοινό. Στοιχεία δείχνουν ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν είναι αποτελεσματικές στο να εμποδίσουν την προσβολή από τη γρίπη. Επιπρόσθετα, συχνά οι χειρουργικές μάσκες χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο ή επιμολύνονται όταν τις βάζουν ή βγάζουν, γεγονός το οποίο αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από τον ιό.

Η εξαίρεση αφορά όσους είναι ήδη άρρωστοι από τον H1N1 ιό της γρίπης ή από άτομα που παρουσιάζουν γριπώδη συμπτώματα. Για να προστατευτούν όσοι βρίσκονται γύρω από τους προαναφερθέντες, μπορεί να τους ζητηθεί να φορέσουν μάσκα [8, 91].

Ο Σύλλογος Προστασίας Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, υποψιασμένοι και προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο σαμπουάν, μάσκες, γυαλιά που υπόσχονται πρόληψη από τον ιό, συμπληρώματα διατροφής με «θεραπευτικές ιδιότητες», ακόμα και κλιματιστικά σώματα που «σκοτώνουν» τον ιό, κινέζικης, κατά κύριο λόγο, προέλευσης. Τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν αθέμιτες πρακτικές ορισμένων επιτήδειων που, εκμεταλλευόμενοι την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών, αποσκοπούν στην αποκόμιση κέρδους [70].

Τι μπορεί να προσφέρει η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της γρίπηςΗ Ομοιοπαθητική αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας τόσο για οξείες, όσο και για χρόνιες ασθένειες, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από τα εκατομμύρια ασθενείς και τους χιλιάδες ομοιοπαθητικούς γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Είναι αποτελεσματική εναλλακτική λύση, που προσφέρει ταχεία ανάρρωση από τις λοιμώδεις ασθένειες, χωρίς τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται, επίσης, πολύ καλά με την Ομοιοπαθητική. Επιπρόσθετα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε μεγάλο αριθμό παιδικών παθήσεων και συμπτωμάτων. Ικανός αριθμός κλινικών μελετών δείχνει πως η Ομοιοπαθητική έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά της συμβατικής Ιατρικής, χωρίς όμως τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. Αντίθετα με τα χημικά φάρμακα, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι τοξικά, είναι ακίνδυνα και δεν έχουν παρενέργειες. Ασθενείς (όπως, για παράδειγμα, παιδιά, εγκύοι και ηλικιωμένοι) που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χημικά φάρμακα, εξαιτίας των παρενεργειών τους, μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν ομοιοπαθητικά φάρμακα .

Τα κύρια οφέλη της Ομοιοπαθητικής ειναι:

Προσφέρει μόνιμη και ήπια θεραπείαΑποτελεσματική σε χρόνιες και οξείες νόσουςΕίναι ασφαλής, χωρίς τοξικές ή άλλες παρενέργειεςΔεν προκαλεί εξάρτηση ή εθισμόΘεραπεύει τον οργανισμό ως «ολότητα»Βελτιώνει τη σωματική και την ψυχοδιανοητική υγείαΕίναι κατάλληλη για όλους: παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένουςΗ Ομοιοπαθητική αντιμετώπισε επιτυχημένα διάφορες επιδημίες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, στην επιδημία γρίπης του 1918, με φάρμακα όπως το Gelsenium και την Bryonia, επιτεύχθηκαν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ, αντίθετα, άτομα τα οποία ελάμβαναν χημικά φάρμακα είχαν πολύ μεγαλύτερη θνητότητα85, [86]. Με Ομοιοπαθητική αντιμετωπίστηκαν, επίσης, στο παρελθόν και άλλες επιδημίες, όπως του τύφου, του κίτρινου πυρετού και της χολέρας [87].

Για την τρέχουσα πανδημία, τα παρακάτω ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα, σύμφωνα με την πείρα των ομοιοπαθητικών γιατρών στο Μεξικό: Aconitum, Belladona, Bryonia, Arsenicum, Eupatorium, Mercurius Vivus, Gelsemium [13]. Η Διεθνής Ένωση Ομοιοπαθητικών γιατρών της LIGA ήδη καταγράφει τα νέα περιστατικά γρίπης που θεραπεύτηκαν με Ομοιοπαθητική, ώστε να καθοριστεί το ομοιοπαθητικό genius epidemicus της επιδημίας (φάρμακο εκλογής) [97], ενώ στο φετινό διεθνές συνέδριο της LIGA έγιναν αναφορές και σε άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τη νέα γρίπη, π.χ. Anisum Stellatum [98].

Η Ομοιοπαθητική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε περιορίζονται οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από το οποιοδήποτε μικρόβιο ή ιό, συμπεριλαμβανομένου του νέου ιού της γρίπης των χοίρων. Μέσω της Ομοιοπαθητικής, ο οργανισμός γίνεται περισσότερο υγιής και προσβάλλεται σπανιότερα και με μικρότερη βαρύτητα [26]. Από τα περιστατικά εποχιακής γρίπης που έχουν αναζητήσει θεραπεία στην Κλασική Ομοιοπαθητική, όλα ή σχεδόν όλα έχουν καλά ή πολύ καλά αποτελέσματα. Με βάση την εμπειρία μας, το ποσοστό αποτελεσματικότητας της Ομοιοπαθητικής απέναντι στην εποχιακή γρίπη είναι υψηλό.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία στα χρόνια νοσήματα είναι εξατομικευμένη, και ανεξάρτητα από την αιτία (τον παθογόνο μικροοργανισμό ή ιό) δίνουμε βάση στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κάθε ασθενούς στην οξεία (ή χρόνια) νόσο, και προτείνουμε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο, σύμφωνα με την ομοιοπαθητική φαρμακολογία. Έτσι λοιπόν, τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς είναι αυτά που καθορίζουν τη συνταγογράφηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ενόψει μιας επιδημίας, όπως αναφέρει και ο Χάνεμαν στο «Όργανον της θεραπευτικής τέχνης» [15], μπορούμε να διακρίνουμε ομάδες ομοιοπαθητικών φαρμάκων που χαρακτηρίζονται από τα ιδιαίτερα συμπτώματα των ασθενών, και ίσως να βρούμε και το βασικό ομοιοπαθητικό φάρμακο (epidemic genius) έναντι της επιδημίας .


ANTIBIOTICS?Yes or Not?

Posted on May 12, 2012 at 5:30 AM

Χρειάζεσαι πραγματικά αντιβίωση;

Όταν παίρνεις αντιβιοτικά χωρίς να τα χρειάζεσαι μπορεί να βλάψεις την υγεία σουΤα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούνται από μικρόβια όπως η ουρολοίμωξη, η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα, η πνευμονία και ορισμένες περιπτώσεις ωτίτιδας.

Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Δεν είναι αποτελεσματικά στις ιώσεις όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και η βρογχίτιδα.

Μην ξεχνάς:

Τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες όπως:

ναυτίαέμετοδιάρροιαεξάνθημαεπικίνδυνες αλλεργίεςΗ άσκοπη λήψη αντιβιοτικών καταστρέφει τις χλωρίδες σου, δηλαδή τα χρήσιμα μικρόβια που «κατοικούν» στο σώμα σου και φυσιολογικά σε προστατεύουν.

Τα «σούπερ μικρόβια» σκοτώνονται δυσκολότεραΗ υπερκατανάλωση αντιβιοτικών δημιουργεί πιο ισχυρά μικρόβια. Αυτά τα «σούπερ μικρόβια» είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Δημιουργείς «σούπερ μικρόβια» όταν:

Παίρνεις αντιβιοτικά για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή άλλες ιώσεις.Δεν ολοκληρώνεις τη θεραπεία που σου έδωσε ο γιατρός για μικροβιακή λοίμωξη.Πολλά μικρόβια έχουν ήδη γίνει ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά.

Όταν θα χρειαστείς πραγματικά ένα αντιβιοτικό για να σκοτώσει τα ανθεκτικά μικρόβια, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό και η θεραπεία να αποτύχει.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλεςΜην τα αποθηκεύειςΜην τα μοιράζεσαι με άλλουςΜην τα ζητάς από το φαρμακοποιό σου χωρίς ιατρική συνταγήΤα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται σε σένα είναι μόνο για σέναΑς θυμηθούμε τη "συνταγή της γιαγιάς"Στο κρυολόγημα, στις ιώσεις και στη γρίπη η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Τα περισσότερα κρυολογήματα υποχωρούν μόνα τους. Μπορεί να χρειαστεί μία εβδομάδα ή και περισσότερο χρόνο.

Γνωρίζετε ότι:Μην ξεχνάς:Η αντοχή των μικροβίων πολύ συχνά εμφανίζεται σε όσους παίρνουν άσκοπα αντιβιοτικά.

Μόνο στο 15% των παιδιών και λιγότερο από το 5% των ενηλίκων, που επισκέπτονται το γιατρό τους, τα συμπτώματα της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας οφείλονται στο στρεπτόκοκκο.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι βρογχίτιδες προκαλούνται από ιούς. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.

Η αλλαγή στο χρώμα της βλέννας από τη μύτη είναι αναμενόμενη στις ιώσεις. Κίτρινη, πράσινη ή παχύρευστη βλέννα δε χρειάζεται αντιβιοτικά.

Πλένουμε τα χέρια μας για να προφυλαχθούμε από τις λοιμώξειςΤα περισσότερα μικρόβια μεταδίδονται με τα χέρια μας.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών βοηθά στο να κρατήσουμε τα μικρόβια μακριά από το σώμα μας.

 

STOP STRESS

Posted on April 26, 2012 at 3:20 AM

Το Στρες της Ζωής

 

Ο ενδοκρινολόγος Hans Selye θεωρείται ως ο πρώτος που περιέγραψε το βιολογικό στρες. Το 1956 εξέδωσε το βιβλίο το “Το Στρες της Ζωής” όπου περιέγραψε τους ορμονικούς μηχανισμούς του στρες.

Κατά την διάρκεια των πειραμάτων του ο Selye έκανε εγχύσεις από εκχυλίσματα οργάνων σε ποντίκια. Ανακάλυψε ότι η κάθε έγχυση προκαλούσε αλλαγές στις ορμονικές λειτουργίες των συγκεκριμένων ποντικιών.

Αρχικά νόμιζε ότι ανακάλυψε μια νέα ορμόνη, στη συνέχεια όμως παρατήρησε ότι η έγχυση οποιουδήποτε τοξικού παράγοντα προκαλούσε πάντα την ίδια αντίδραση, ανεξάρτητα από το είδος εκχυλίσματος που χρησιμοποιούσε. Εντόπισε ότι εμφανίζονταν οίδημα (πρήξιμο, φλεγμονή) στα επινεφρίδια, ατροφία του θύμου αδένα και έλκος στο δωδεκαδάκτυλο και στο στομάχι.

Αυτή η ανακάλυψη μαζί με την παρατήρηση ότι ασθενείς με διαφορετικά νοσήματα παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα τον οδήγησαν στην διατύπωση του όρου Στρες ως νοσογόνου παράγοντα. Σήμερα ο όρος Στρες έχει εισηχθεί στην πλειοψηφία των γλωσσών του κόσμου.

Στρες και Νόσος

Το έργο του Selye είναι ιστορικής σημασίας για την ιατρική γιατί μας επέτρεψε να κατανοήσουμε τον βασικό ορμονικό μηχανισμό πίσω από κάθε χρόνιο ή οξύ νόσημα.

Ας δούμε όμως πως αυτό εφαρμόζεται στην πράξη. Πολλές φορές παρατηρούμε τους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά από την κατανάλωση πολύ παγωμένου νερού ή αναψυκτικών για να μην κρυολογήσουν. Η έκθεση σε πολύ παγωμένα υγρά είναι στρεσογόνος παράγοντας για τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να ερεθίσει τον φάρυγγα ή τις αμυγδαλές μας με αποτέλεσμα να αρρωστήσουμε.

Αν εκθέσουμε για παράδειγμα ολόκληρο το σώμα μας στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς την κατάλληλη προστασία, υπάρχει περίπτωση να αναπτύξουμε πυρετό ή και πνευμονία.Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μεταφορά ενός μεγάλου βάρους, το στρες αφορά στη μέση μας σε αυτή την περίπτωση και έτσι να εμφανίσουμε άλγος στην οσφύ (μέση), οσφυαλγία.

 

Παρότι τα παραπάνω παραδείγματα ισχύουν και τα έχουμε κάποια στιγμή παρατηρήσει όλοι, είτε στον εαυτό μας είτε σε άλλους, έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι δεν αρρωσταίνουμε κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο και ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί σε σχέση με κάποιους άλλους ή και το αντίστροφο.

 

Σε πρόσφατη έρευνα που ανακοινώθηκε από την Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες ατόμων που εκτέθηκαν εθελοντικά σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (ρινοιούς). Βρήκαν ότι η ομάδα που είχε προηγουμένως εκτεθεί σε χρόνιο στρες είχε σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει φλεγμονή και να νοσήσει.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έκθεση σε χρόνιο στρες προκαλεί αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που με τη σειρά της επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει την φλεγμονή.Η αλήθεια είναι ότι στη ζωή μπορεί να εκτεθούμε σε πολλαπλά στρες. Σωματική κούραση, κακή διατροφή, ακτινοβολίες, μικροοργανισμοί και συναισθηματικές εντάσεις επικαλύπτονται μεταξύ τους ως στρεσογόνοι παράγοντες.Η φυσική μας κατάσταση σε συνδυασμό με τα στρες που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή συνθέτουν την τελική εικόνα της υγείας μας.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

 

Όσο καλύτερη η κατάσταση της υγείας μας τόσο δυσκολότερο είναι να αναπτύξουμε νόσο.Όταν το σώμα μας λειτουργεί όσο πιο κοντά γίνεται στην ιδανική του κατάσταση τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να διαχειριστεί το στρες.Το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται 5 ζωτικούς παράγοντες: Οξυγόνο Νερό Μακροθρεπτικά συστατικά (Λίπη, Υδατάνθρακες, Πρωτεϊνες) Μικροθρεπτικά συστατικά (Βιταμίνες, Μεταλλικά Στοιχεία, Αμινοξέα, Αντιοξειδωτικά, Ένζυμα) ΆσκησηΗ επάρκεια στα παραπάνω μπορεί να εξασφαλίσει μια ομαλή λειτουργία και να βελτιώσει την απάντηση στο στρες.

 

Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε όλα τα παραπάνω δεδομένα. Ζούμε όμως σε ένα περιβάλλον που σταδιακά απομακρύνεται από το φυσιολογικό και τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο. Είναι τόσες οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό το μικρό διάστημα που αρχίζουν να αλλοιώνουν την εικόνα του περιβάλλοντος και της τροφής μας. Όταν αλλάζει η λειτουργία του ίδιου του πλανήτη δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτό να μας αφήσει ανεπηρέαστους.

 

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε πολύ καθορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας, τροφής, συγκέντρωσης οξυγόνου, γεωμαγνητικής ακτινοβολίας, βαρυτικών πεδίων κ.ο.κ. Οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στα παραπάνω είναι πηγή στρες και πιθανή αιτία νόσου. Η άφθονη πρόσληψη νερού Η άσκηση Η κατανάλωση βιολογικών τροφών που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, εξασφαλίζοντας υψηλή θρεπτική αξία Η κάλυψη των ελλειμμάτων σε μικροθρεπτικά συστατικάείναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη καλής υγείας.

 

Είναι σημαντικό στα παραπάνω να λάβουμε υπόψη μας και τη στάση μας προς τη ζωή. Η ψυχική μας διάθεση επηρεάζει άμεσα την λειτουργία του ενδοκρινικού μας συστήματος. Οι σκέψεις μας δημιουργούν συναισθήματα και αυτά με τη σειρά τους μεταφράζονται σε ορμονικές εκκρίσεις. Η θλίψη, ο φόβος, η οργή, η αδιαφορία η χαρά η ευθυμία προκαλούν διαφορετικές ορμονικές εκκρίσεις.

 

Δεν είναι βέβαια εύκολο να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας, μπορούμε όμως πιο εύκολα να ελέγξουμε τις σκέψεις μας. Αυτά που διαβάζουμε, αυτά που ακούμε, οι άνθρωποι που επιλέγουμε να είναι στη ζωή μας επηρεάζουν αυτά που σκεφτόμαστε.Αποφύγετε για 2 εβδομάδες οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Προσπαθήστε να λαμβάνετε και να μεταφέρετε καλές ειδήσεις και να εκφράζετε θετικά σχόλια. Παρατηρείστε την ψυχική σας διάθεση να αλλάζει ριζικά.

 

Ζούμε σε μια εποχή που άνθρωπος και η τεχνολογία μπορούν να καταστρέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιο βαθμό όσο ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η συνολική εικόνα στη ζωή μας και στη κοινωνία δεν είναι κάτι το ακαθόριστο, αποτελείται από τις ενέργειες του καθενός από εμάς. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τις αλλαγές που μπορούμε να επιφέρουμε στη ζωή μας και στη ζωή των γύρω μας ξεκινώντας από αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε.Δεν έχει σημασία πόσο μικρό μπορεί να είναι αυτό που μπορείτε να βελτιώσετε.

Ξεκινήστε να κάνετε κάτι για την υγεία σας σήμερα.

 

Στην Υγειά Σας!

ΠΗΓΕΣ

 

www.stress.org/americas.htm

www.usatoday.com/educate/college/firstyear/articles/20050327.htm

www.pnas.org/content/109/16/5995

healthland.time.com/2012/04/03/why-stressTop+Stories%29

FOR EVER YOUNG?HOW?

Posted on March 24, 2012 at 4:05 PM

Είτε είστε 35 ετών και αρχίζετε να βλέπετε τα πρώτα σημάδια γήρανσης είτε 55 και έχετε δέρμα που δείχνει την ηλικία σας σίγουρα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές σας το θέμα της αποφυγής των ρυτίδων.Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από μας χάνουμε τη μάχη παρακολουθώντας τη νιότη να απομακρύνεται και το πέρασμα του χρόνου να αφήνει τα σημάδια πίσω του…

Πολλοί άντρες και γυναίκες πιστεύουν ότι ο γηρασμός του δέρματος είναι αναπόφευκτος, αλλά με τις πληροφορίες και τις τεχνικές που έχουμε σήμερα μπορούμε να φαινόμαστε όσο νέοι αισθανόμαστε, σημειώνει ο Robin Ashinoff, δερματολόγος από το Νιού Τζέρσευ.

Ακολουθούν 12 τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση ρυτίδων. Αν και πολλές φορές χρειάζεται η επίσκεψη στο δερματολόγο, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τα εξής:

 • Να αποφεύγετε τον ήλιο

Αυτός είναι νούμερο ένα παράγοντας. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει την επίδραση του ήλιου στη γήρανση του δέρματος. Μελέτη που έγινε σε μονοζυγωτικούς διδύμους έδειξε ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ακόμα πιο σημαντική από την κληρονομικότητα. Ατομα που περιόρισαν την έκθεση στον ήλιο είχαν λιγότερες ρυτίδες και έδειχναν γενικά νεότερα από τα αδέρφια τους που ήταν λάτρεις του ήλιου.

 • Να φοράτε αντηλιακό

Αν πρέπει να βγείτε στον ήλιο, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων προτρέπει να φοράτε αντηλιακό. Θα σας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος και θα σας βοηθάει να αποφύγετε τις ρυτίδες.

 • Μην καπνίζετε

Ορισμένες έρευνες έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα γηράσκει το δέρμα, κυρίως απελευθερώνοντας ένα ένζυμο που διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, σημαντικά συστατικά του δέρματος. Έρευνες σε αδέρφια έδειξαν αυτός που κάπνιζε είχε την τάση να εμφανίζει πιο ρυτιδωμένο δέρμα και πιο αδύνατο κατά 40%.

 • Να κοιμάστε αρκετά

Ο δερματολόγος του Yale, Nicolas Perricone, σημειώνει ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά το σώμα παράγει υπερβάλλουσα κορτιζόνη, μια ορμόνη που διασπά τα κύτταρα του δέρματος. Κοιμηθείτε αρκετά, συμβουλεύει ο ειδικός και θα παράγετε περισσότερη αυξητική ορμόνη που βοηθά το δέρμα να παραμένει σκληρό, περισσότερο ελαστικό και λιγότερο ευάλωτο στις ρυτίδες.

 • Να κοιμάστε ανάσκελα

Η αμερικανική Ακαδημία δερματολογίας προειδοποιεί ότι το να κοιμάται κανείς σε ορισμένες θέσεις κάθε νύχτα οδηγεί σε γραμμές του ύπνου στο δέρμα οι οποίες παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος και δεν υποχωρούν όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι.

Το να κοιμάστε στο πλευρό αυξάνει τις ρυτίδες στο μάγουλο και το σαγόνι, ενώ το να κοιμάστε μπρούμυτα οδηγεί στη δημιουργία μετώπου με αυλάκια. Για να μειωθούν οι ρυτίδες καλό είναι να κοιμάστε ανάσκελα.

 • Μη μισοκλείνετε τα μάτια σας-Φορέστε γυαλιά

Οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση του προσώπου οδηγεί στην υπερλειτουργία των μυών του προσώπου δημιουργώντας αυλάκια κάτω από την επιφάνεια. Η αυλακιά τελικά καταλήγει σε ρυτίδα. Εξίσου σημαντικό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου. Προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια από βλάβες και σας εμποδίζουν να μισοκλείνετε τα μάτια σας.

 • Να καταναλώνετε περισσότερο ψάρι-ειδικά σολομό

Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης αλλά και ωμέγα -3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην τροφή του δέρματος και το βοηθούν στη νεανικότητα και στη μείωση των ρυτίδων.

 • Καταναλώνετε περισσότερη σόγια

Μέχρι τώρα οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από έρευνες σε ζώα, αλλά μελέτη δείχνει ότι ορισμένες ιδιότητες της σόγιας μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία ή στη θεραπεία βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘European Journal of Nutrition’ ερευνητές ανακοίνωσαν ότι υποκατάστατο με βάση τη σόγια, βελτίωσε την υφή του δέρματος μετά από έξη μήνες χρήσης.

 • Επιλέξτε κακάο αντί για καφέ

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Nutrition’, το 2006, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα δυο διαιτητικών φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία, στη βελτίωση της κυκλοφορίας των κυττάρων του δέρματος, ενώ επηρέασαν την ενυδάτωση και έκαναν το δέρμα να φαίνεται πιο μαλακό.

 • Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Το κλειδί είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά πολεμούν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και πιο λαμπερό προστατεύοντας από τη φωτογήρανση.

 • Χρησιμοποιείτε ενυδατικά προϊόντα

Οι γυναίκες ενδιαφέρονται τόσο για τα προϊόντα κατά του γήρατος, που πολλές φορές παραβλέπουν τη δύναμη ενός απλού ενυδατικού προϊόντος. Το ενυδατωμένο δέρμα απλώς δείχνει καλύτερο, έτσι οι γραμμές και οι πτυχώσεις είναι λιγότερο ευδιάκριτες.

 • Μην πλένετε το πρόσωπό σας σε υπερβολικό βαθμό

Σύμφωνα με δερματολόγους του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, το ζεστό νερό παίρνει από το δέρμα τα φυσικά έλαια και την ενυδάτωση που προστατεύουν από τις ρυτίδες. Αν το πλένετε πολύ συχνά απομακρύνετε και την προστασία. Επιπλέον, αν το σαπούνι σας δεν περιέχει ενυδατικά συστατικά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν καθαρισμού.

 

AMINO-ACIDS Tryptophan,,,,

Posted on March 22, 2012 at 6:35 PM


Φάε τη σαλάτα σου, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες….Πιες τον χυμό σου, είναι γεμάτος βιταμίνη C….Μην ξεχνάς το γάλα σου, θα σε προμηθεύσει με το τόσο σημαντικό ασβέστιο…

Αυτές, αποτελούν μερικές μόνο από τις καθημερινές έννοιες της μητέρας που ενδιαφέρεται να προσφέρει στο παιδί της, την καλύτερη δυνατή διατροφή. Σχεδόν ποτέ όμως δεν θα προτρέψει 'Φάε το κοτόπουλό σου, είναι καταπληκτική πηγή αμινοξέων'…Αλήθεια πόσοι γονείς γνωρίζουν τι είναι ουσιαστικά τα αμινοξέα;

Τα αμινοξέα λοιπόν, αποτελούν τις μικρές εκείνες 'ψηφίδες', οι οποίες συνθέτουν μια πρωτεΐνη που μπορούμε να βρούμε στο κρέας, στο ψάρι, στο κοτόπουλο, στο αβγό. Οι πρωτεΐνες αυτών των τροφών ονομάζονται υψηλής βιολογικής αξίας, έχουν δηλαδή στη σύνθεσή τους όλα εκείνα τα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί από μόνος του να συνθέσει και συνεπώς πρέπει να προσλάβει από την τροφή. Τα αμινοξέα αυτά λέγονται απαραίτητα και είναι τα εξής 9:

ΙστιδίνηΙσολευκίνηΛευκίνηΛυσίνηΜεθειονίνηΦαινυλαλανίνηΘρεονίνηΤρυπτοφάνηΒαλίνη Την ίδια στιγμή, πρωτεΐνες που βρίσκουμε σε φυτικές τροφές (δημητριακά, όσπρια) μπορεί να μην εμπεριέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τουλάχιστον σε ικανά ποσά ώστε να ονομάζονται υψηλής βιολογικής αξίας, παραταύτα αν συνδυαστούν μεταξύ τους ή με κάποια ζωικά τρόφιμα, μπορεί εύκολα να 'καλύψουν' τα κενά τους και να μας δώσουν καλής 'ποιότητας' πρωτεΐνες.

Τα φασόλια για παράδειγμα δεν έχουν επαρκή ποσά θειούχων αμινοξέων, την ίδια στιγμή που το σταρένιο ψωμί δεν έχει την κατάλληλη ποσότητα του αμινοξέος λυσίνη. Όταν όμως συνδυαστούν μεταξύ τους (φασόλια με ψωμί) τότε προσδίδουν στον οργανισμό μας, τα αμινοξέα που χρειάζεται σε σωστές ποσότητες.

Άλλα παραδείγματα 'συνεργασίας' και συνδυασμού των πρωτεϊνών των τροφών είναι το ρυζόγαλο, το φακόρυζο (φακές με ρύζι), τα όσπρια με τυρί, κ.λ.π.

Τα αμινοξέα έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό τόσο δομικό όσο και λειτουργικό ρόλο. Από 20 αμινοξέα (τα 9 απαραίτητα και ακόμα 11) ο οργανισμός μας συνθέτει τις δικές του πρωτεΐνες (όπως για παράδειγμα την αιμοσφαιρίνη), ενώ κάποια άλλα αμινοξέα κατέχουν σημαντικό ρόλο σε μεταβολικές διεργασίες.

Ένα από τα τελευταία, με σημαντικό ενδιαφέρον για την παιδική διατροφή είναι η ταυρίνη. Το φυσικό αυτό αμινοξύ έχει εξαιρετικά σημαντικές επιδράσεις στην υγεία μικρών και μεγάλων. Η ταυρίνη υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους μύες, στον εγκέφαλο και στην καρδιά και παίζει καθοριστικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, στη θερμορύθμιση, στη διαχείριση του ασβεστίου από τα κύτταρα και στην ενδογενή διαδικασία αποτοξίνωσης.

Η ταυρίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παρόλο που δεν θα την βρείτε στους πίνακες με τα απαραίτητα αμινοξέα, αποτελεί για τα βρέφη απαραίτητο αμινοξύ που το προμηθεύονται διαμέσου του θηλασμού. Στα πρόωρα βρέφη παρατηρείται απώλεια ταυρίνης μέσω των νεφρών και η ανάγκη για 'πλήρωση' του βρεφικού οργανισμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Επειδή πολλά έχουν κατά καιρούς ακουστεί, η ταυρίνη δεν έχει καμία σχέση με τον ταύρο, ενώ νεώτερα δεδομένα την ανάγουν σε ένα αμινοξύ με σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του στρες.Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2010 Γράφει: Ξένος Κωνσταντίνος, Κλινικός Διαιτολόγος MSc

 


DEPRESSION and vitamin D

Posted on March 20, 2012 at 10:00 AM

Psychiatrists Report Low Levels of this Vitamin Linked to Depression

Low levels of vitamin D have been linked to depression in a new, large study.  The findings suggest that screening for vitamin D levels in depressed patients -- and perhaps screening for depression in people with low vitamin D levels -- might be useful.

Researchers examined data on almost 12,600 study participants between 2006 and 2010. Higher vitamin D levels were shown to be associated with a significantly decreased risk of current depression. Low vitamin D levels were also associated with depressive symptoms.

Science Daily reports:

“The scientists have not determined the exact relationship -- whether low vitamin D contributes to symptoms of depression, whether depression itself contributes to lower vitamin D levels, or chemically how that happens. But vitamin D may affect neurotransmitters, inflammatory markers and other factors, which could help explain the relationship with depression”.

Sources:   Science Daily January 5, 2012

Ancient Herb and ALZHEIMER

Posted on March 20, 2012 at 9:50 AM

Researchers at the National Brain Research Centre (NBRC) have reported that their work on mice with Alzheimer’s disease indicated that Ashwagandha (Winter Cherry) extract can reverse memory loss, and might be a potential cure for the disease in humans.

Mice were given oral doses of Ashwagandha root extract for 30 days.   At the end of this period, the scientists noticed improvement in cognitive abilities, and a reduction in the amount of amyloid plaques (the deposits usually found in the brains of those with Alzheimer’s.)

Ayurvedic Talk reports:

“Initially, the mice with Alzheimer’s were neither able to learn, nor retain the learning. However, following 20 days of Ashwagandha treatment, there was a difference, and after 30 days, they began to behave normally ... Ashwagandha ... is a herb used in ayurvedic treatments since ancient times, and is considered a wonder herb in Ayurvedic medical system.”

Sources:   Ayurvedic Talk March 10, 2012

  Proceedings of the National Academy of Sciences February 28, 2012; 109(9): 3510-3515

HOMEOPATHY and PSYCHOLOGY FAQ

Posted on March 17, 2012 at 5:35 PM

Ψυχιατρική - Ψυχολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις

 

1.Ο άνδρας μου είναι πολύ αγχώδης με την δουλειά του ( είναι βιοτέχνης ) και έχει πολλά νεύρα με έντονες εκρήξεις που ξεσπούν στα παιδιά και σε μένα. Μπορεί να τον βοηθήσει η ομοιοπαθητικη και αν ναι, πως θα μπορούσα να τον πείσω να έρθει; Πρέπει να σας πω, ότι ο ίδιος λέει ότι είναι μιά χαρά!...

 

    Αν ήταν εύκολο να κατανοήσουν όλοι οι άνθρωποι σε ποια κατάσταση υγείας βρίσκονται, τότε πολλά θα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο για όλη την ανθρωπότητα. Αν συνειδητοποιούσαν ότι οι πιο βαθιές διαταραχές της υγείας είναι εκείνες που παραμορφώνουν όχι τόσο το σωματικό αλλά το ψυχοδιανοητικό επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης, τότε θα αναγνώριζαν ότι πίσω από κάποιον π.χ. αγχώδη, οξύθυμο, φανατικό, κακό, μοχθηρό, δειλό κ.λ.π.κρύβεται πριν από όλα ένας άρρωστος ( έστω κι αν δεν μπορεί να τεθεί συμβατική ψυχιατρική διάγνωση για την συμπεριφορά του). Στο ιατρείο βλέπουμε ασθενείς, που απαλλάσσονται όχι μόνον από τους πονοκεφάλους, είτε το άσθμα είτε το έκζεμα τους, αλλά και από πολλά ψυχικά συμπτώματα, όπως εκνευρισμό, θλίψη, δειλία, ζήλια κ.λ,π.,τα οποία ούτε τους είχε περάσει από το μυαλό ότι ήταν και αυτά μέρος της συνολικής διαταραχής της υγείας τους. Οι περισσότεροι τα απέδιδαν σε εξωτερικούς παράγοντες όπως το νέφος, τις αυξημένες ευθύνες κ.λ.π. Ομως με έκπληξη διαπίστωσαν ότι χωρίς να αλλάξει τίποτε στο περιβάλλον τους αυτοί ήταν ήρεμοι, γαλήνιοι και σαφώς πιο αισιόδοξοι. Για κάποιον που πιστεύει ότι είναι " μια χαρά ", όπως λέτε, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον ενημερώσετε για τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικης θεραπείας. Η φορτικότητα και η πίεση εκ μέρους σας, σαν αρνητικές συμπεριφορές που είναι, θα φέρουν και αρνητικό αποτέλεσμα.

 

2.Ο γιος μου, εμφάνισε ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση πριν ένα περίπου χρόνο. Το βασικό του πρόβλημα είναι πως θέλει να πλένει τα χέρια του πολλές φορές και αυτό τον απασχολεί αρκετές ώρες κάθε μέρα. Τώρα κάνει θεραπεία με φάρμακα αλλά δεν έχει ουσιαστική βελτίωση. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει αυτή την περίπτωση;

 

    Η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση είναι μία ψυχική πάθηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, αφενός λόγω της ενόχλησης που προκαλεί και αφετέρου λόγω της αντοχής της στην θεραπεία. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αρκετές περιπτώσεις με την πάθηση αυτή, ουσιαστικά δεν βοηθούνται από τα ψυχοφάρμακα, ή από ψυχοθεραπείες. Στην Ομοιοπαθητική, όπως συμβαίνει σ' όλες τις περιπτώσεις εξετάζουμε όχι μόνο την ασθένεια, αλλά συνολικά τον πάσχοντα οργανισμό εξατομικεύοντας έτσι κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα σας, αν δεν προηγηθεί η λήψη ενός ομοιοπαθητικού ιστορικού που θα μας δείξει την δυναμική της περίπτωσης. Υπάρχουν πάντως πολλές περιπτώσεις που έχουν ωφεληθεί πολύ από την ομοιοπαθητική θεραπεία στο πρόβλημα αυτό, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επέλθει πλήρης ίαση. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε πως η θεραπεία θα απαιτήσει μακροχρόνια αγωγή, ακόμη και στην περίπτωση που επέλθει βελτίωση σύντομα.

 

3.Εχω ένα αγοράκι 7 χρονών που πάσχει από πνευματική καθυστέρηση. Έχει πολλά νεύρα και σε ανύποπτες στιγμές ή όταν δεν του κάνεις το δικό του, μπορεί να στριγγλίζει να κλωτσάει και να φτύνει τους άλλους. Δεν συνεργάζεται με τους δασκάλους του και κάνει πολύ ανήσυχο ύπνο και δείχνει σαν να φοβάται κάτι. Μπορείτε να βοηθήσετε έστω και λίγο την κατάσταση του;

 

    Στις περιπτώσεις όπως αυτή που αναφέρετε, επειδή συνήθως η πνευματική καθυστέρηση οφείλεται σε εγκατεστημένη οργανική βλάβη (γεγονός αποδεδειγμένο με εργαστηριακά ευρήματα) είναι δύσκολο να θεραπευθεί η συγκεκριμένη παθολογία γιατί έχουμε αλλοιώσεις μη αναστρέψιμες. Ταυτοχρόνως όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και διαταραχές συμπεριφοράς οι οποίες (όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που έχετε παραθέσει) πιθανόν να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες πλην της πνευματικής καθυστέρησης, όπως μπορεί να είναι η επίδραση του οικογενειακού ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ή να είναι απόρροια κάποιου ψυχικού σοκ (π.χ. τρόμαγμα). Σ' αυτή τη διαταραχή μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση όπως συχνότατα συμβαίνει με την χρήση της Ομοιoπαθητικής θεραπείας, δηλαδή βλέπουμε να επέρχεται ισορροπία στην ψυχική λειτουργία καθώς το άτομο ξεπερνά το ψυχικό stress που δημιουργεί την ψυχική δυσλειτουργία.

 

 4.Είμαι 21 ετών, φοιτητής, και το πρόβλημα μου είναι πως από μικρός είχα έντονο άγχος πριν από τις εξετάσεις. Αντί να υποχωρήσει καθώς μεγαλώνω - όπως είχαν πει στους γονείς μου κάποιοι γιατροί - βλέπω πως χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να έχω τρομερή δυσκολία στις σπουδές μου. Θα ήθελα να πληροφορηθώ αν η Ομοιοπαθητική μπορεί να με βοηθήσει.

 

    Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι. Η θεραπεία του προβλήματος αυτού με την ομοιοπαθητικη είναι εξαιρετικά επιτυχής. Και βέβαια δεν εννοούμε ως θεραπεία κάποιο είδος φαρμάκων που να καταπραύνουν το άγχος, αλλά εννοούμε την ουσιαστική ενδυνάμωση του οργανισμού (ψυχοσωματικά) ώστε σταδιακά να σταματήσει τελείως να εμφανίζει αυτή τη δυσκολία. Και αυτή ακριβώς η επίδραση της ομοιοπαθητικης θεραπείας μας δείχνει τις μεγάλες της δυνατότητες να επεμβαίνει βαθειά στον οργανισμό ωφελώντας τον ουσιαστικά και πολύπλευρα.

 

 5.Η κόρη μου είναι 7 χρονών και είναι υγιέστατη, με μόνη εξαίρεση κάποιες ευαισθησίες στις αμυγδαλές της. Αυτό όμως που με απασχολεί είναι πως καθώς μεγαλώνει φαίνεται να αποκτά αρκετές φοβίες. Φοβάται πολλά πράγματα, όχι σε βαθμό υπερβολικό, ανησυχώ όμως μήπως της δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι πιο πολλοί, που έχω συζητήσει το πρόβλημα αυτό, μου λένε να μην ανησυχώ και πως είναι ο χαρακτήρας της έτσι. Βέβαια εμείς προσέχουμε να μην την φοβίζουμε και να την ενθαρρύνουμε, θα ήθελα όμως και τη γνώμη σας.

 

    Κατ' αρχήν, να μην ανησυχείτε διότι το πρόβλημα του παιδιού δεν είναι σοβαρό. Θα μπορούσαμε - κατά κάποιο τρόπο - να συμφωνήσουμε με την άποψη πως "είναι θέμα χαρακτήρα". Όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία "ευαισθησία" του χαρακτήρα ή "δυσλειτουργία" και όχι για κάποιο φυσιολογικό γνώρισμα. Ενώ δηλαδή δεν πρόκειται για ασθένεια με την κλινική έννοια, πρόκειται για μια δυσλειτουργία που δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, και που αν παραμείνει έτσι μπορεί να εξελιχθεί σε κάποια φοβία. Θα σας συνιστούσα με ένθερμα να ακολουθήσετε την ομοιοπαθητική θεραπευτική για το πρόβλημα αυτό, μία και θα υπάρξει σίγουρη θεραπεία και μάλιστα χωρίς κανένα ίχνος παρενεργειών. Αυτό που ουσιαστικά θα γίνει, είναι να μειωθεί ή να εξαφανιστεί αυτή η "ευαισθησία" του χαρακτήρα της, αλλά και κάποιες άλλες αδυναμίες που τώρα δεν σας απασχολούν, για παράδειγμα, θα δείτε μαζί με τις "φοβίες" να εξαφανίζεται και η ευαισθησία στις αμυγδαλές. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ομοιοπαθητική ωφελεί όλο τον οργανισμό συνολικά - και σε ψυχικό και σε σωματικό επίπεδο βοηθώντας τον λειτουργεί περισσότερο ισορροπημένα αλλά και να έχει καλύτερη άμυνα σε κάθε είδους stress.

 

HOMEOPATHY AND DERMATOLOGY

Posted on March 17, 2012 at 5:35 PM

Δερματολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις

Είμαι 24 ετών άγαμη και πάσχω από ακμή αρκετά έντονη, ανεξάρτητη από την περίοδο μου που είναι και φυσιολογική. Έχω κάνει πολλές θεραπείες κυρίως με αντιβιοτικά με παροδικά αποτελέσματα. Έχω πάρει επίσης και Gynofen που λίγο με βοήθησε. Τι μπορεί να κάνει η Ομοιοπαθητική στο πρόβλημα μου;Συνήθως η ακμή είναι μια πάθηση η οποία δεν οφείλεται αυτή καθ' εαυτή σε δερματική διαταραχή αλλά εκφράζει μια βαθύτερη προδιάθεση ή διαταραχές του οργανισμού που εκφράζονται με δερματικές εκδηλώσεις. Οι θεραπείες που ακολουθήσατε ως σήμερα είχαν ως στόχο την καταπολέμηση του συμπτώματος. Η ομοιοπαθητικη θεραπευτική έχει έναν βαθύτερο στόχο την εξισορρόπηση της βαθύτερης διαταραχής του οργανισμού που επιφέρει την παρούσα συμπτωματολογία και μέσω αυτού την ουσιαστική και μόνιμη λύση του δερματικού σας προβλήματος. Η εμπειρία μας επί του προβλήματος (ακμή;), καθώς και σε ανάλογων αιτιολογιών προβλήματα (υπερτρίχωση κλπ είναι πολύ ενθαρρυντική καθ' όσον τα αποτελέσματα σε πολύ υψηλό ποσοστό φθάνουν σε πλήρη ίαση. Εδώ και αρκετά χρόνια έχω αλλεργική εκζεματοειδή δερματίτιδα και θα ήθελα να δοκιμάσω την ομοιοπαθητικη θεραπεία. Όμως δεν μπορώ να διακόψω τα φάρμακα και τις κρέμες που χρησιμοποιώ γιατί το πρόβλημα μου επιδεινώνεται πολύ, και μου έχουν πει πως η ομοιοπαθητικη απαιτεί να μην χρησιμοποιούνται άλλα φάρμακα. Είναι αλήθεια αυτό;Κατ' αρχήν σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε την ομοιοπαθητική γιατί στη δική σας περίπτωση η επιτυχία της αγωγής είναι σχεδόν δεδομένη (το ποσοστό βελτίωσης ξεπερνά το 80% πάλι με βάση τις τελευταίες στατιστικές έρευνες του Κ.Ο.Ι.). Στο ερώτημα σας τώρα. Λοιπόν όχι, δεν είναι απαραίτητο να διακόψετε όλα τα φάρμακα που ήδη χρησιμοποιείτε. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στα ομοιοπαθητικά και τα αλλοπαθητικά φάρμακα γιατί είναι εντελώς διαφορετική η σφαίρα δράσης τους. Έτσι στην ομοιοπαθητικη δεν απαιτούμε διακοπή των άλλων φαρμάκων, τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε πολύ τα συμπτώματα σας.Όμως, θα πρέπει να διακόψετε αν είναι δυνατόν τα σκευάσματα κορτιζόνης που χρησιμοποιείτε και αυτό το συνιστούμε για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι πως η κορτιζόνη συνήθως αντιδοτεί την ομοιοπαθητική θεραπεία, αφού δρα ανοσοκατασταλτικά σε αντίθεση με το ομοιοπαθητικό φάρμακο που επιφέρει μια τόνωση και μια εξισορρόπηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.Έτσι λοιπόν συνιστούμε τη διακοπή της κορτιζόνης και τη συνέχιση των άλλων φαρμάκων που ήδη παίρνετε (αυτά μάλλον θα είναι αντιισταμινικά φάρμακα;), και στην πορεία της ομοιοπαθητικής θεραπείας, καθώς θα επέρχεται βελτίωση του προβλήματος, σταδιακά θα μπορείτε να διακόψετε και αυτά, αφού δεν θα τα χρειάζεστε πλέον.Ασφαλώς η θεραπευτική πορεία του προβλήματος και σε όλες τις περιπτώσεις είναι πλήρως εξατομικευμένη και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, από συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας του οργανισμού, από τη χρησιμοποίηση χρονιών καταπιεστικών αλλοπαθητικών θεραπειών, από τη σοβαρότητα της νόσου κλπ. Εγινα καλά με την ομοιοπαθητικη από ένα έκζεμα που με βασάνιζε χρόνια και τώρα αναρωτιέμαι αν η μέθοδος σας μπορεί να βοηθήσει και την κόρη μου που η περίοδος της τις περισσότερες φορές, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση ως και 2 μήνες. Αλλά και τότε βασανίζεται από πολλούς πόνους με αποτέλεσμα να παίρνει πολλά παυσίπονα. Πέρυσι ο γυναικολόγος της έδωσε κάποια αντισυλληπτικά με παροδικά αποτελέσματα, γιατί μόλις τα διακόψαμε είχε ξανά τα ίδια ενοχλήματα.Οι ορμονικές διαταραχές στα νέα κορίτσια είναι τόσο πολύ συχνές, που ο απλός κόσμος πολλές φορές τις θεωρεί φυσιολογικές και συχνά εφησυχάζει, γιατί" τα ίδια είχε και η μητέρα τους " είτε κάποια άλλη γνωστή τους. Μεγάλο λάθος. Οποια γυναίκα έχει πραγματικά καλή υγεία δεν θάπρεπε να ταλαιπωρείται από κανένα ενόχλημα πρίν, κατά και μετά την περίοδο. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που μία άρρωστη μας εκπλήσσεται όταν μαζί π.χ. με τους πονοκεφάλους της, την εγκαταλείπουν ένα σωρό ενοχλήματα που συνόδευαν την περίοδο της ( π.χ. πόνοι, φουσκώματα, κολπικά υγρά, αίσθημα αδυναμίας, βουλιμία, εκνευρισμός, θλίψη κ.λ.π.) Η κόρη σας θα ησυχάσει και από την δυσμηνόρροια και από την αραιομηνόρροια, που την ταλαιπωρούν τόσο έντονα, με μια ολιγόμηνη ομοιοπαθητικη θεραπεία*. Το μεγάλο όφελος για την υγεία της όμως, θα είναι η πρόληψη σοβαρότερων ορμονικών διαταραχών που ακολουθούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως οι γυναικολογικές κύστεις, οι εξάψεις,τα ινομυώματα, οι μαστοπάθειες, προβλήματα σύλληψης κ.λ.π. Είναι πάντα ευκολότερο να θεραπεύεις σε αρχικά στάδια μία διαταραχή, παρά όταν αυτή έχει διεισδύσει σε βαθύτερα επίπεδα του οργανισμού και παρουσιάζεται με διαφορετικό προσωπείο.

 

INSOMNIA AND HOMEOPATHY

Posted on March 17, 2012 at 5:35 PM

Η άποψη της Ομοιοπαθητικής για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου.

Είναι γεγονός ότι η ποιότητα και η χρονική διάρκεια του ύπνου είναι δύο σημαντικές παράμετροι, που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι η ανανέωση του οργανισμού εξαρτάται και από τον ύπνο.Η αίσθηση της κούρασης κατά το πρωϊνό ξύπνημα, οι εφιάλτες, η δυσκολία της έναρξης του ύπνου λόγω σκέψεων, η υπνοβασία, το ξύπνημα μέσα στη νύχτα και η αδυναμία να ξανακοιμηθεί κάποιος λόγω ταραχής ή σκέψεων, ο ελαφρύς και συνεχώς διακοπτόμενος ύπνος από τον παραμικρό θόρυβο, αποτελούν συχνά παράπονα πολλών ανθρώπων.

Μήπως όμως όλες οι παραπάνω καταστάσεις δεν αποτελούν απλώς παράπονα, αλλά κρύβουν βαθύτερες διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού; Μήπως τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά φάρμακα δεν αποτελούν πια οριστική λύση σ'αυτά τα προβλήματα; Αυτό τουλάχιστον δείχνει η στροφή του ανθρώπου, την τελευταία δεκαετία, σε μεθόδους μη χημικές για να μπορέσει να βελτιώσει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου. Ένα ζεστό βραδινό μπάνιο, ελαφρύ βραδινό φαγητό και λίγο ζεστό γάλα με μέλι, πριν τον ύπνο, σίγουρα βοηθούν. Τις περισσότερες φορές όμως αυτά δεν είναι αρκετά για έναν καλό ύπνο.

Όλες οι παραπάνω διαταραχές δείχνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει χάσει την ισορροπία του και την ψυχική του ηρεμία. Σχεδόν πάντα οι διαταραχές του ύπνου συνυπάρχουν και με άλλα σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα (κολίτιδα, δυσπεψία, δύσπνοια, φοβίες, πανικός κ.ά.). Αρα η λύση δεν είναι να πάρουμε ηρεμιστικό για να κοιμηθούμε, αλλά να πάρουμε ένα φάρμακο που θα μπορέσει να ξαναφέρει μια καλύτερη ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό. Και βέβαια όταν ο οργανισμός ισορροπήσει, από μόνος του θα τακτοποιήσει και τις διαταραχές του ύπνου, αλλά και τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που συνυπάρχουν.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο, ίσως είναι το μόνο φάρμακο που πληρεί τις προϋποθέσεις επαναφοράς της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού, γιατί στοχεύει σε ολόκληρο τον ασθενή οργανισμό και όχι μόνο στα συμπτώματα που τον ενοχλούν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το ομοιοπαθητικό φάρμακο λύνει τα προβλήματα και δεν στηρίζεται μόνο στην ανακούφιση τους.

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου του ανθρώπινου οργανισμού, που έχει ως στόχο να θεραπεύσει και να ισορροπήσει τον οργανισμό και όχι απλώς να τον ανακουφίσει.

Ενόψη λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου θα ήθελα να τονίσω σε όσους διαβάσουν αυτό το άρθρο: η Ομοιοπαθητική Ιατρική μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει στην επίλυση των διαταραχών του ύπνου.

Του Ιωάννη Ελευθεριάδη, Ιατρού Αναισθησιολόγου, Ομοιοπαθητικού

 

CANCER- tooth paste, shampoo, face cream.....

Posted on March 17, 2012 at 3:50 PM

Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; - Έρευνα - σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά Ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καλλυντικών απορροφώνται από το σώμα και στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτούν στο συκώτι, τους νεφρούς, τα όργανα αναπαραγωγής και τον εγκέφαλο.

Κρέμες σώματος, αφρόλουτρα, βαφές μαλλιών, σαμπουάν, αποσμητικά... Ο κατάλογος είναι μακρύς. Πόσα καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούμε καθημερινά και πόσο ασφαλή είναι για την υγεία μας; Πολλά από αυτά δεν έχουν καν δοκιμαστεί ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι απολύτως ακίνδυνα. Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία έχουν εντοπιστεί σε μητρικό γάλα.Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα κατά μέσο όρο είναι τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όλα μαζί, περιέχουν 126 διαφορετικά συστατικά. Πολλά από αυτά μάλιστα δεν έχουν δοκιμαστεί ώστε να διαπιστωθεί η αντίδραση του δέρματος - για παράδειγμα, αν προκαλούν ερυθρότητα ή εξανθήματα - και οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον. Λόγω της απουσίας αυτών των ελέγχων, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο, εξέδωσε προειδοποίηση στη βιομηχανία καλλυντικών ότι... είναι καιρός να αρχίσει να ενημερώνει τους καταναλωτές ότι τα περισσότερα είδη προσωπικής φροντίδας δεν έχουν δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους. Αυτό που κυρίως απασχολεί τους επιστήμονες στη FDA και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι οι τυχόν επιδράσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον από την τακτική χρήση αυτού του «κοκτέιλ» των καλλυντικών. Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καλλυντικών προϊόντων απορροφώνται από το σώμα και στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτούν στον λιπώδη ιστό, στο συκώτι, τους νεφρούς, τα όργανα αναπαραγωγής και τον εγκέφαλο. Υστερία; H βιομηχανία καλλυντικών κάνει λόγο για αδικαιολόγητη υστερία, όμως οι επιστήμονες απαντούν ότι εντοπίζουν βιομηχανικούς πλαστικοποιητές όπως τα φθαλάτη στα ούρα, συντηρητικά (όπως οι παραβένες σε ιστό όγκων μαστού, αντιμικροβιακές (Triclosan) αλλά και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία (π.χ. ξυλένιο σε μητρικό γάλα. Άλλωστε, η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα αρώματα μπορεί να συνδεθούν με το άσθμα, οι καθαριστικές ουσίες στα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ιστό του ματιού, ενώ οι βαφές μαλλιών πιστεύεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη αλλά και λεμφώματος. Κι αν όλα αυτά σάς φαίνονται πολύ δραματικά, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω προϊόντα: NIVEA BODY: Εκτός από ημισυνθετικά λιπαρά οξέα, το προϊόν περιέχει ένα είδος αλκοόλης και γλυκερίνη, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα, ύστερα από συχνή χρήση. Περιέχει επίσης αρκετά αλεργιογόνα και μία ουσία δυνάμει καρκινογόνο, τη λεμονίνη. Περίπου το ένα τρίτο των συστατικών που περιλαμβάνονται στον κατάλογό του είναι αρωματικές ουσίες που είναι γνωστές για την ερεθιστική τους δράση, καθώς και χημικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ύστερα από συχνή χρήση του προϊόντος. LISTERINE για άμυνα των δοντιών και των ούλων: Αυτό το στοματικό διάλυμα περιέχει αλκοόλη σε ποσοστό 21,6 %. Η αλκοόλη ξηραίνει και αλλάζει το ph του στόματος και του φάρυγγα, ενώ η μακρόχρονη χρήση διαλύματος που περιέχει αλκοόλη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στόμα και στο φάρυγγα. Επίσης, το φθόριο σε μεγάλες ποσότητες είναι δηλητηριώδες μετά την κατάποση, ενώ το γλυκαντικό σακχαρίνη προκαλεί καρκίνο στην ουροδόχο κύστη στα ζώα.. Τέλος, οι συνθετικές χρωστικές ουσίες, τα αρώματα και οι γεύσεις, παρασκευάζονται από διαλύτες, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη χλωρίδα του στόματος και να προκαλέσουν δερματίτιδα.JOHNSON’S BABY SOFTWASH: Η επιδερμίδα των παιδιών είναι πιο λεπτή και περισσότερο απορροφητική από των ενηλίκων, συνιστά λοιπόν ένα λιγότερο αποτελεσματικό φράγμα στις χημικές τοξίνες. Η συχνότητα εκζεμάτων και αλλεργιών στα παιδιά αυξάνεται και η πρώιμη χρήση ειδών καλλωπισμού στο ευαίσθητο δέρμα τους ίσως να παίζει κάποιον ρόλο. Αφού το σαπούνι κάνει ότι πρέπει να γίνει, γιατί να εκθέτετε το παιδί σας σε ουσίες ερεθιστικές για το δέρμα και τα μάτια όπως η λαυρική σορβιτάνη ή το λαυρικό θειικό νάτριο; CLAIROL HERBAL ESSENCES SHAMPOO για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά: Μπορεί να φαίνεται ελκυστικό και να μυρίζει ωραία, όμως για την παρασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί τέσσερα εν δυνάμει καρκινογόνα χρωστικά (Cl 17200, Cl 15510, Cl 42053, Cl 60730). Το άρωμά του αποδίδεται σε συνθετικά αρώματα, τα οποία είναι γνωστές νευροτοξίνες και παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα. Ανάμεσα στις καθαριστικές ουσίες που περιέχει, το λαουροθειικό νάτριο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος καθώς και μόνιμη βλάβη στον ιστό του ματιού. 

 

COLGATE TOTAL: Οι κοινές οδοντόκρεμες συνήθως περιέχουν καθαριστικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς, όπως το λαουροθειικό νάτριο. Η TOTAL περιέχει μια ουσία, (PVM/MA copolymer), η οποία κολλά τα ενεργά συστατικά στα δόντια. Η σακχαρίνη, γνωστή για τις καρκινογόνες ιδιότητές της στα ζώα, επίσης περιέχεται στην οδοντόκρεμα. Η χρωστική ουσία Cl 42090 επίσης έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα και έχει απαγορευθεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Σουηδία. Η TOTAL περιέχει Triclosan, το οποίο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, συνδυάζεται με το χλώριο που υπάρχει στο νερό της βρύσης και παράγει χλωροφόρμιο, το οποίο απορροφάται εύκολα από το δέρμα ή εισπνέεται και μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, προβλήματα στο ήπαρ και καρκίνο. CALVIN KLEIN’S ETERNITY: Τα αρώματα παρασκευάζονται από τις ίδιες νευροτοξικές ουσίες που εντοπίζονται σε γόμμες και συγκολλητικά, αν και σε μικρότερες ποσότητες. Το άρωμα Eternity περιέχει 41 συστατικά, το 80% των οποίων δεν έχει δοκιμαστεί για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλή είναι στους ανθρώπους. Τα υπόλοιπα είναι γνωστές νευροτοξίνες, αλεργιογόνα, καθώς και ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες. GILLETTE MACH 3 Ζελ ξυρίσματος: Με την βοήθεια του Ντέιβιντ Μπέκαμ, πρωταγωνιστή της διαφημιστικής τους εκστρατείας, τα προϊόντα για το ξύρισμα της Gillette έχουν κατακτήσει την ανδρική ψυχή. Το ζελ ξυρίσματος Mach 3, ωστόσο περιέχει ουσίες ερεθιστικές για το δέρμα, όπως η τριεθανολαμίνη, τρεις δυνάμει καρκινογόνες ουσίες (πολυτετραφλουροεθυλένιο, BHT, Cl 42090) και τρεις τοξίνες ή ρυπαντές που ενεργούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ισοπεντάνιο, άρωμα και ισοβουτάνιο. CLEARASIL 3-in-1, deep cleaning wash (κλινικά αποδεδειγμένο ότι καταπολεμά τα σπυράκια: Ένα μείγμα από ισχυρές απολυμαντικές ουσίες, χημικά απολεπιστικά και διαλυτικές ουσίες που είναι ικανές να απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, καθώς και συνθετικές ενυδατικές ουσίες για την αποκατάσταση μέρους της βλάβης που προκαλούν τα άλλα συστατικά. Περιέχει δύο δυνάμει καρκινογόνες ουσίες (BHT και EDTA) καθώς και μερικά από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα συστατικά αρωμάτων.                                                         Pat Thomas - ΤΑ ΝΕΑ 12.11.2005

Panic attack

Posted on March 16, 2012 at 5:20 PM

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή των κρίσεων πανικού είναι νασυνειδητοποιήσουμε τους φόβους μας και να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται πολύ γρήγορα και εντείνονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμαο χρόνος που πρέπει να δράσουμε είναι ζήτημα δευτερολέπτων. Όταν εμφανίζεται η κρίση πανικού πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα σταματήσουμε αυτά συναισθήματα και τις σκέψεις.

Τη στιγμή που νοιώθουμε τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας και να πάρουμε μερικές ήρεμες αναπνοές. Με αυτό τον τρόπο ενώ ο οργανισμός μας ξεκινάει μια έντονη αντίδραση εμείς αλλάζουμε την αντίδραση αυτή και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα. Συγχρόνως πρέπει να αλλάξουμε και τις σκέψεις που προέρχονται από την κρίση πανικού και συνήθως είναι σχετικές με τον κίνδυνο της υγείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επαναλαμβάνοντας λέξεις ή φράσεις όπως «είμαι καλά», δεν συμβαίνει τίποτα», «μπορώ να ελέγξω το σώμα μου» κτλ.

Η εκμάθηση τεχνικών αναπνοών και τεχνικών χαλάρωσης είναι πολύ αποτελεσματικές στη διαχείριση των κρίσεων πανικού. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης. Η εκμάθηση πολλών τεχνικών μας βοηθάει να βρούμε αυτή που μας ταιριάζει καλύτερα και είναι πιο αποτελεσματική σε μας. Προσοχή πρέπει να δώσουμε σε κάποιους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους. Αυτοί μπορεί να είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, ο θυμός, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, καφεΐνηςκαι αλκοόλ.

 

DEPRESSION and ALTERNATIVE MEDICINE

Posted on March 16, 2012 at 5:10 PM

Κατάθλιψη Η κατάθλιψη σχετίζεται συνήθως με την έλλειψη διάθεσης και με το αίσθημα της δυστυχίας. Αν και είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πότε-πότε δυστυχείς απέναντι σε δυσάρεστα γεγονότα της ζωής, όπως οικογενειακά, συζυγικά ή επαγγελματικά προβλήματα, η πραγματική κατάθλιψη συνοδεύεται συνήθως και από αλλά συμπτώματα, όπως από διαταραχές ύπνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανορεξία. Στην πραγματική κατάθλιψη, το άτομο δεν αισθάνεται απλώς άσχημα, αλλα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει και στις πιο κοινές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια ασθένεια που επηρεάζει το 50% των γυναικών και το 25%των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ας δούμε τις πιο κοινές μορφές κατάθλιψης:

Η καταθλιπτική αντίδραση είναι μια μορφή ήπιας, προσωρινής κατάθλιψης και πρόκειται για μια αντίδραση σε μια δεδομένη κατάσταση. Διαρκεί από δυο εβδομάδες μέχρι έξι μήνες.Η δυσθυμία είναι επίσης μια μορφή ήπιας, παροδικής κατάθλιψης αλλά διαρκεί μέχρι 2 χρόνια.Η σοβαρή κατάθλιψη είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγεί και σε σκέψεις αυτοκτονίας. Εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς αιτία και φεύγει επίσης ξαφνικά, ίσως και σε ένα έτος. Συνήθως όμως κάνει έναν κύκλο και επανεμφανίζεται.ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Συνήθως η κατάθλιψη οφείλεται σε κάποιο σοβαρό γεγονός, όπως ένα θάνατο, ή ως αντίδραση σε κάποιο φάρμακο λόγω ορμονικών μεταβολών, όπως το στάδιο πριν την εμμηνόρροια ή μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Τέλος, μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ασθένειες, όπως μια ιογενή λοίμωξη ή λόγω χρόνιου πόνου είτε λόγω κόπωσης.

Οι αιτίες της κατάθλιψης είναι αρκετά σύνθετες και όχι απολύτως γνωστές ή κατανοητές, αλλά μπορεί τελικά να συνίστανται και σε αλλαγές στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου (διαταραχές νευροδιαβιβαστων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ?

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και η ισορροπία του πιθανόν να διαταραχθεί εύκολα από ορισμένες τροφές ή από διατροφικές ελλείψεις. Η καφεΐνη και η ζάχαρη σχετίζονται συνήθως με την κατάθλιψη και η αφαίρεσή τους από τη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να ανεβάσουμε τη διάθεση μας σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Η καφεΐνη έχει ισχυρές τονωτικές ιδιότητες που αφορούν τόσο στο μυαλό μας όσο και στο σώμα μας και μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει το άγχος καθώς και συναφή συμπτώματα αυτού (όπως αϋπνία και ταχυπαλμία . Το αλκοόλ είναι επίσης μια συνήθης αιτία κατάθλιψης και η αποχή από αυτό για ένα μήνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας προτού αποταθείτε στα ισχυρά αντικαταθλιπτικα, μπορειτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (έλλειψη της βιταμίνης αυτής φαίνεται να παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ όσες γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν παραπάνω από 1000mg βιταμίνης C ημερησίως

ΥΠΕΡΙΚΟ (Hypericum perforatum) ή βάλσαμο, το οποίο αποτελεί το φυσικό Prozac σε περιπτώσεις ήπιας ως μέτριας κατάθλιψης. Οι ιδιότητες του φυτού είναι ιδιαιτέρα γνωστές και διαδεδομένες στην Ευρώπη, ενώ για παράδειγμα στη Γερμάνια οι πωλήσεις του υπερτερούν σε αριθμό σε σχέση με το σύνολο των πωλήσεων όλων των άλλων αντικαταθλιπτικών μαζί, καθώς επίσης και του Prozac, με αναλογία μεγαλύτερη από 7 προς 1!

Το βότανο διατίθεται ως υγρό ή ξηρό εκχύλισμα ή σε καψουλα, ενώ η συνισταμένη δόση είναι 300 mg φυτικού εκχυλίσματος (με περιεκτικότητα 0, 3% υπερικίνη τρείς φορές την ημέρα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Είναι προφανές ότι η κατάθλιψη ανάλογα με τη σοβαρότητά της χρίζει ιατρικής παρακολούθησης και σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία απαιτεί τη χρήση σκευασμάτων κλασσικής ιατρικής, δηλ. τα κοινά αντικαταθλιπτικά τα οποία πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, για τις ήπιες ή παροδικές μορφές καταθλιψης, εχουν εμφανιστεί πολλές κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες όπως:

-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ- είναι μια επιστήμη που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, λόγω του γεγονότος ότι δεν παρουσιάζει καμιά παρενέργεια (σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική ενώ οι επιτυχίες της επικεντρώνονται συνήθως σε παθήσεις του ψυχισμού. Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο γιατρό προκειμένου να σας συστήσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, αλλά σιγουρευτείτε για τις ιατρικές του γνώσεις προτού τον επισκεφτείτε.

-ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- τα αιθέρια έλαια δρουν ευεργετικά σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Κατάλληλα, σε αυτήν την περίπτωση είναι τα αιθέρια έλαια

ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ, ΛΕΒΑΝΤΑΣ , ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟΥ, ΣΑΛΒΙΑΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΧΑΜΟΜΗΛΙΟΥ.

Τα έλαια αυτά είναι ευεργετικά όταν προστεθούν στον μπάνιο σας ή αν τοποθετηθούν λίγες σταγόνες από αυτά σε ένα μπολ με ζεστό νερό για τον αρωματισμό του χώρου σας ή αν προσθέσετε σταγόνες από αυτά σε ένα χαρτομάντιλο και εισπνεύσετε.

Τα αιθέρια έλαια RAVENSARA AROMATICA και CINNAMOMUM CEYLANICUM μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε από του στόματος θεραπεία με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

-ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ- απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή που συνίσταται στην πίεση καταλλήλων σημείων στα άκρα, γεγονός που ενεργοποιεί κάποια αντανακλαστικά στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει!

-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ- πανάρχαια μέθοδος ανατολικής προέλευσης (η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια, με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Και αυτή η μέθοδος στερείται παρενεργειών, είναι εντελώς ακίνδυνη ενώ αφορά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων στα πεδία της Παθολογίας, Γυναικολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Δερματολογίας, κτλ.

ΒΟΤΑΝΑ

Iδιαίτερα σημαντική είναι η αποτελεσματικότητα των διάφορων φαρμακευτικών φυτών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Έτσι, εκτός από το Βάλσαμο που προαναφέρθηκε, χρήσιμα είναι και τα εξής φυτά:

-ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το αφέψημα από δεντρολίβανο παρασκευάζεται ως εξής:

Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου και αφήστε το για 10 λεπτά. Προτού το πιείτε, σουρώστε το.

-ΒΕΡΟΝΙΚΗ (Veronica officinalis) το οποίο μπορεί να βοηθήσει επίσης στη νευρικότητα που οφείλεται σε διανοητική υπερκόπωση ενώ ταυτόχρονα τονώνει τη μνήμη αν αναμειχθεί με ρίζες σέλινου.

Το αφέψημα παρασκευάζεται όπως και του δεντρολίβανου.

-ΑΓΡΙΟ ΘΥΜΑΡΙ (Thymus serpyllum) το οποίο ανακουφίζει από ήπια κατάθλιψη όταν χρησιμοποιηθεί με τον εξής τρόπο:

Τοποθετείστε 200 γραμμάρια του αποξηραμένου φυτού σε 6 λίτρα κρύο νερό και αφήστε το όλη τη νύχτα. Το πρωί το ζεσταίνετε, το στραγγίζετε και προσθέστε το υγρό αυτό στο νερό του μπάνιου σας. Μείνετε στο νερό για 20 λεπτά ενώ μετά το λουτρό, μη σκουπιστείτε, τυλιχτείτε σε ένα μπουρνούζι και ξαπλώστε στο κρεβάτι για μια ώρα για να ιδρώσετε.

-ΜΙΓΜΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ (το οποίο, όπως και όλα τα παραπάνω, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας .

-ΜΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ (Αvena sativa, Turnera difusa, Hypericum perforatum) , το οποίo όπως όλα τα παραπάνω, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας.

-ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- μέθοδος που ομοιάζει της ομοιοπαθητικής οποία βασίζεται στη χορήγηση ορυκτών και μεταλλοειδών. Δεν είναι τοξική, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ενώ δρα στη γενική σωματική κατάσταση του ασθενή και ο σκοπός της είναι να επαναφέρει σε φυσιολογική λειτουργία τα μονοπάτια εκείνα του μεταβολισμού που έχουν υποστεί εμπλοκή σε ενζυμικό επίπεδο.

 

INSOMNIA AND HOMEOPATHY

Posted on March 15, 2012 at 6:40 PM

Η άποψη της Ομοιοπαθητικής για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου.

Είναι γεγονός ότι η ποιότητα και η χρονική διάρκεια του ύπνου είναι δύο σημαντικές παράμετροι, που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι η ανανέωση του οργανισμού εξαρτάται και από τον ύπνο.Η αίσθηση της κούρασης κατά το πρωϊνό ξύπνημα, οι εφιάλτες, η δυσκολία της έναρξης του ύπνου λόγω σκέψεων, η υπνοβασία, το ξύπνημα μέσα στη νύχτα και η αδυναμία να ξανακοιμηθεί κάποιος λόγω ταραχής ή σκέψεων, ο ελαφρύς και συνεχώς διακοπτόμενος ύπνος από τον παραμικρό θόρυβο, αποτελούν συχνά παράπονα πολλών ανθρώπων.

Μήπως όμως όλες οι παραπάνω καταστάσεις δεν αποτελούν απλώς παράπονα, αλλά κρύβουν βαθύτερες διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού; Μήπως τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά φάρμακα δεν αποτελούν πια οριστική λύση σ'αυτά τα προβλήματα; Αυτό τουλάχιστον δείχνει η στροφή του ανθρώπου, την τελευταία δεκαετία, σε μεθόδους μη χημικές για να μπορέσει να βελτιώσει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου. Ένα ζεστό βραδινό μπάνιο, ελαφρύ βραδινό φαγητό και λίγο ζεστό γάλα με μέλι, πριν τον ύπνο, σίγουρα βοηθούν. Τις περισσότερες φορές όμως αυτά δεν είναι αρκετά για έναν καλό ύπνο.

Όλες οι παραπάνω διαταραχές δείχνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει χάσει την ισορροπία του και την ψυχική του ηρεμία. Σχεδόν πάντα οι διαταραχές του ύπνου συνυπάρχουν και με άλλα σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα (κολίτιδα, δυσπεψία, δύσπνοια, φοβίες, πανικός κ.ά.). Αρα η λύση δεν είναι να πάρουμε ηρεμιστικό για να κοιμηθούμε, αλλά να πάρουμε ένα φάρμακο που θα μπορέσει να ξαναφέρει μια καλύτερη ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό. Και βέβαια όταν ο οργανισμός ισορροπήσει, από μόνος του θα τακτοποιήσει και τις διαταραχές του ύπνου, αλλά και τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που συνυπάρχουν.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο, ίσως είναι το μόνο φάρμακο που πληρεί τις προϋποθέσεις επαναφοράς της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού, γιατί στοχεύει σε ολόκληρο τον ασθενή οργανισμό και όχι μόνο στα συμπτώματα που τον ενοχλούν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το ομοιοπαθητικό φάρμακο λύνει τα προβλήματα και δεν στηρίζεται μόνο στην ανακούφιση τους.

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου του ανθρώπινου οργανισμού, που έχει ως στόχο να θεραπεύσει και να ισορροπήσει τον οργανισμό και όχι απλώς να τον ανακουφίσει.

Ενόψη λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου θα ήθελα να τονίσω σε όσους διαβάσουν αυτό το άρθρο: η Ομοιοπαθητική Ιατρική μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει στην επίλυση των διαταραχών του ύπνου.

Του Ιωάννη Ελευθεριάδη, Ιατρού Αναισθησιολόγου, Ομοιοπαθητικού

DERMATOLOGY AND HOMEOPATHY

Posted on March 14, 2012 at 6:40 PM

Δερματολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις

Είμαι 24 ετών άγαμη και πάσχω από ακμή αρκετά έντονη, ανεξάρτητη από την περίοδο μου που είναι και φυσιολογική. Έχω κάνει πολλές θεραπείες κυρίως με αντιβιοτικά με παροδικά αποτελέσματα. Έχω πάρει επίσης και Gynofen που λίγο με βοήθησε. Τι μπορεί να κάνει η Ομοιοπαθητική στο πρόβλημα μου;Συνήθως η ακμή είναι μια πάθηση η οποία δεν οφείλεται αυτή καθ' εαυτή σε δερματική διαταραχή αλλά εκφράζει μια βαθύτερη προδιάθεση ή διαταραχές του οργανισμού που εκφράζονται με δερματικές εκδηλώσεις. Οι θεραπείες που ακολουθήσατε ως σήμερα είχαν ως στόχο την καταπολέμηση του συμπτώματος. Η ομοιοπαθητικη θεραπευτική έχει έναν βαθύτερο στόχο την εξισορρόπηση της βαθύτερης διαταραχής του οργανισμού που επιφέρει την παρούσα συμπτωματολογία και μέσω αυτού την ουσιαστική και μόνιμη λύση του δερματικού σας προβλήματος. Η εμπειρία μας επί του προβλήματος (ακμή;), καθώς και σε ανάλογων αιτιολογιών προβλήματα (υπερτρίχωση κλπ;) είναι πολύ ενθαρρυντική καθ' όσον τα αποτελέσματα σε πολύ υψηλό ποσοστό φθάνουν σε πλήρη ίαση. Εδώ και αρκετά χρόνια έχω αλλεργική εκζεματοειδή δερματίτιδα και θα ήθελα να δοκιμάσω την ομοιοπαθητικη θεραπεία. Όμως δεν μπορώ να διακόψω τα φάρμακα και τις κρέμες που χρησιμοποιώ γιατί το πρόβλημα μου επιδεινώνεται πολύ, και μου έχουν πει πως η ομοιοπαθητικη απαιτεί να μην χρησιμοποιούνται άλλα φάρμακα. Είναι αλήθεια αυτό;Κατ' αρχήν σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε την ομοιοπαθητική γιατί στη δική σας περίπτωση η επιτυχία της αγωγής είναι σχεδόν δεδομένη (το ποσοστό βελτίωσης ξεπερνά το 80% πάλι με βάση τις τελευταίες στατιστικές έρευνες του Κ.Ο.Ι.). Στο ερώτημα σας τώρα. Λοιπόν όχι, δεν είναι απαραίτητο να διακόψετε όλα τα φάρμακα που ήδη χρησιμοποιείτε. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στα ομοιοπαθητικά και τα αλλοπαθητικά φάρμακα γιατί είναι εντελώς διαφορετική η σφαίρα δράσης τους. Έτσι στην ομοιοπαθητικη δεν απαιτούμε διακοπή των άλλων φαρμάκων, τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε πολύ τα συμπτώματα σας.Όμως, θα πρέπει να διακόψετε αν είναι δυνατόν τα σκευάσματα κορτιζόνης που χρησιμοποιείτε και αυτό το συνιστούμε για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι πως η κορτιζόνη συνήθως αντιδοτεί την ομοιοπαθητική θεραπεία, αφού δρα ανοσοκατασταλτικά σε αντίθεση με το ομοιοπαθητικό φάρμακο που επιφέρει μια τόνωση και μια εξισορρόπηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.Έτσι λοιπόν συνιστούμε τη διακοπή της κορτιζόνης και τη συνέχιση των άλλων φαρμάκων που ήδη παίρνετε (αυτά μάλλον θα είναι αντιισταμινικά φάρμακα;), και στην πορεία της ομοιοπαθητικής θεραπείας, καθώς θα επέρχεται βελτίωση του προβλήματος, σταδιακά θα μπορείτε να διακόψετε και αυτά, αφού δεν θα τα χρειάζεστε πλέον.Ασφαλώς η θεραπευτική πορεία του προβλήματος και σε όλες τις περιπτώσεις είναι πλήρως εξατομικευμένη και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, από συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας του οργανισμού, από τη χρησιμοποίηση χρονιών καταπιεστικών αλλοπαθητικών θεραπειών, από τη σοβαρότητα της νόσου κλπ. Εγινα καλά με την ομοιοπαθητικη από ένα έκζεμα που με βασάνιζε χρόνια και τώρα αναρωτιέμαι αν η μέθοδος σας μπορεί να βοηθήσει και την κόρη μου που η περίοδος της τις περισσότερες φορές, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση ως και 2 μήνες. Αλλά και τότε βασανίζεται από πολλούς πόνους με αποτέλεσμα να παίρνει πολλά παυσίπονα. Πέρυσι ο γυναικολόγος της έδωσε κάποια αντισυλληπτικά με παροδικά αποτελέσματα, γιατί μόλις τα διακόψαμε είχε ξανά τα ίδια ενοχλήματα.Οι ορμονικές διαταραχές στα νέα κορίτσια είναι τόσο πολύ συχνές, που ο απλός κόσμος πολλές φορές τις θεωρεί φυσιολογικές και συχνά εφησυχάζει, γιατί" τα ίδια είχε και η μητέρα τους " είτε κάποια άλλη γνωστή τους. Μεγάλο λάθος. Οποια γυναίκα έχει πραγματικά καλή υγεία δεν θάπρεπε να ταλαιπωρείται από κανένα ενόχλημα πρίν, κατά και μετά την περίοδο. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που μία άρρωστη μας εκπλήσσεται όταν μαζί π.χ. με τους πονοκεφάλους της, την εγκαταλείπουν ένα σωρό ενοχλήματα που συνόδευαν την περίοδο της ( π.χ. πόνοι, φουσκώματα, κολπικά υγρά, αίσθημα αδυναμίας, βουλιμία, εκνευρισμός, θλίψη κ.λ.π.) Η κόρη σας θα ησυχάσει και από την δυσμηνόρροια και από την αραιομηνόρροια, που την ταλαιπωρούν τόσο έντονα, με μια ολιγόμηνη ομοιοπαθητικη θεραπεία*. Το μεγάλο όφελος για την υγεία της όμως, θα είναι η πρόληψη σοβαρότερων ορμονικών διαταραχών που ακολουθούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως οι γυναικολογικές κύστεις, οι εξάψεις,τα ινομυώματα, οι μαστοπάθειες, προβλήματα σύλληψης κ.λ.π. Είναι πάντα ευκολότερο να θεραπεύεις σε αρχικά στάδια μία διαταραχή, παρά όταν αυτή έχει διεισδύσει σε βαθύτερα επίπεδα του οργανισμού και παρουσιάζεται με διαφορετικό προσωπείο.

PSYCHOLOGY and HOMEOPATHY FAQ

Posted on March 12, 2012 at 12:00 AM

Ψυχιατρική - Ψυχολογία και Ομοιοπαθητική - Συχνές ερωτήσεις

 

1.Ο άνδρας μου είναι πολύ αγχώδης με την δουλειά του ( είναι βιοτέχνης ) και έχει πολλά νεύρα με έντονες εκρήξεις που ξεσπούν στα παιδιά και σε μένα. Μπορεί να τον βοηθήσει η ομοιοπαθητικη και αν ναι, πως θα μπορούσα να τον πείσω να έρθει; Πρέπει να σας πω, ότι ο ίδιος λέει ότι είναι μιά χαρά!...

 

    Αν ήταν εύκολο να κατανοήσουν όλοι οι άνθρωποι σε ποια κατάσταση υγείας βρίσκονται, τότε πολλά θα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο για όλη την ανθρωπότητα. Αν συνειδητοποιούσαν ότι οι πιο βαθιές διαταραχές της υγείας είναι εκείνες που παραμορφώνουν όχι τόσο το σωματικό αλλά το ψυχοδιανοητικό επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης, τότε θα αναγνώριζαν ότι πίσω από κάποιον π.χ. αγχώδη, οξύθυμο, φανατικό, κακό, μοχθηρό, δειλό κ.λ.π.κρύβεται πριν από όλα ένας άρρωστος ( έστω κι αν δεν μπορεί να τεθεί συμβατική ψυχιατρική διάγνωση για την συμπεριφορά του). Στο ιατρείο βλέπουμε ασθενείς, που απαλλάσσονται όχι μόνον από τους πονοκεφάλους, είτε το άσθμα είτε το έκζεμα τους, αλλά και από πολλά ψυχικά συμπτώματα, όπως εκνευρισμό, θλίψη, δειλία, ζήλια κ.λ,π.,τα οποία ούτε τους είχε περάσει από το μυαλό ότι ήταν και αυτά μέρος της συνολικής διαταραχής της υγείας τους. Οι περισσότεροι τα απέδιδαν σε εξωτερικούς παράγοντες όπως το νέφος, τις αυξημένες ευθύνες κ.λ.π. Ομως με έκπληξη διαπίστωσαν ότι χωρίς να αλλάξει τίποτε στο περιβάλλον τους αυτοί ήταν ήρεμοι, γαλήνιοι και σαφώς πιο αισιόδοξοι. Για κάποιον που πιστεύει ότι είναι " μια χαρά ", όπως λέτε, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον ενημερώσετε για τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικης θεραπείας. Η φορτικότητα και η πίεση εκ μέρους σας, σαν αρνητικές συμπεριφορές που είναι, θα φέρουν και αρνητικό αποτέλεσμα.

 

2.Ο γιος μου, εμφάνισε ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση πριν ένα περίπου χρόνο. Το βασικό του πρόβλημα είναι πως θέλει να πλένει τα χέρια του πολλές φορές και αυτό τον απασχολεί αρκετές ώρες κάθε μέρα. Τώρα κάνει θεραπεία με φάρμακα αλλά δεν έχει ουσιαστική βελτίωση. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει αυτή την περίπτωση;

 

    Η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση είναι μία ψυχική πάθηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, αφενός λόγω της ενόχλησης που προκαλεί και αφετέρου λόγω της αντοχής της στην θεραπεία. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αρκετές περιπτώσεις με την πάθηση αυτή, ουσιαστικά δεν βοηθούνται από τα ψυχοφάρμακα, ή από ψυχοθεραπείες. Στην Ομοιοπαθητική, όπως συμβαίνει σ' όλες τις περιπτώσεις εξετάζουμε όχι μόνο την ασθένεια, αλλά συνολικά τον πάσχοντα οργανισμό εξατομικεύοντας έτσι κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα σας, αν δεν προηγηθεί η λήψη ενός ομοιοπαθητικού ιστορικού που θα μας δείξει την δυναμική της περίπτωσης. Υπάρχουν πάντως πολλές περιπτώσεις που έχουν ωφεληθεί πολύ από την ομοιοπαθητική θεραπεία στο πρόβλημα αυτό, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επέλθει πλήρης ίαση. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε πως η θεραπεία θα απαιτήσει μακροχρόνια αγωγή, ακόμη και στην περίπτωση που επέλθει βελτίωση σύντομα.

 

3.Εχω ένα αγοράκι 7 χρονών που πάσχει από πνευματική καθυστέρηση. Έχει πολλά νεύρα και σε ανύποπτες στιγμές ή όταν δεν του κάνεις το δικό του, μπορεί να στριγγλίζει να κλωτσάει και να φτύνει τους άλλους. Δεν συνεργάζεται με τους δασκάλους του και κάνει πολύ ανήσυχο ύπνο και δείχνει σαν να φοβάται κάτι. Μπορείτε να βοηθήσετε έστω και λίγο την κατάσταση του;

 

    Στις περιπτώσεις όπως αυτή που αναφέρετε, επειδή συνήθως η πνευματική καθυστέρηση οφείλεται σε εγκατεστημένη οργανική βλάβη (γεγονός αποδεδειγμένο με εργαστηριακά ευρήματα) είναι δύσκολο να θεραπευθεί η συγκεκριμένη παθολογία γιατί έχουμε αλλοιώσεις μη αναστρέψιμες. Ταυτοχρόνως όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και διαταραχές συμπεριφοράς οι οποίες (όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που έχετε παραθέσει) πιθανόν να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες πλην της πνευματικής καθυστέρησης, όπως μπορεί να είναι η επίδραση του οικογενειακού ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ή να είναι απόρροια κάποιου ψυχικού σοκ (π.χ. τρόμαγμα). Σ' αυτή τη διαταραχή μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση όπως συχνότατα συμβαίνει με την χρήση της Ομοιoπαθητικής θεραπείας, δηλαδή βλέπουμε να επέρχεται ισορροπία στην ψυχική λειτουργία καθώς το άτομο ξεπερνά το ψυχικό stress που δημιουργεί την ψυχική δυσλειτουργία.

 

 4.Είμαι 21 ετών, φοιτητής, και το πρόβλημα μου είναι πως από μικρός είχα έντονο άγχος πριν από τις εξετάσεις. Αντί να υποχωρήσει καθώς μεγαλώνω - όπως είχαν πει στους γονείς μου κάποιοι γιατροί - βλέπω πως χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να έχω τρομερή δυσκολία στις σπουδές μου. Θα ήθελα να πληροφορηθώ αν η Ομοιοπαθητική μπορεί να με βοηθήσει.

 

    Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι. Η θεραπεία του προβλήματος αυτού με την ομοιοπαθητικη είναι εξαιρετικά επιτυχής. Και βέβαια δεν εννοούμε ως θεραπεία κάποιο είδος φαρμάκων που να καταπραύνουν το άγχος, αλλά εννοούμε την ουσιαστική ενδυνάμωση του οργανισμού (ψυχοσωματικά) ώστε σταδιακά να σταματήσει τελείως να εμφανίζει αυτή τη δυσκολία. Και αυτή ακριβώς η επίδραση της ομοιοπαθητικης θεραπείας μας δείχνει τις μεγάλες της δυνατότητες να επεμβαίνει βαθειά στον οργανισμό ωφελώντας τον ουσιαστικά και πολύπλευρα.

 

 5.Η κόρη μου είναι 7 χρονών και είναι υγιέστατη, με μόνη εξαίρεση κάποιες ευαισθησίες στις αμυγδαλές της. Αυτό όμως που με απασχολεί είναι πως καθώς μεγαλώνει φαίνεται να αποκτά αρκετές φοβίες. Φοβάται πολλά πράγματα, όχι σε βαθμό υπερβολικό, ανησυχώ όμως μήπως της δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι πιο πολλοί, που έχω συζητήσει το πρόβλημα αυτό, μου λένε να μην ανησυχώ και πως είναι ο χαρακτήρας της έτσι. Βέβαια εμείς προσέχουμε να μην την φοβίζουμε και να την ενθαρρύνουμε, θα ήθελα όμως και τη γνώμη σας.

 

    Κατ' αρχήν, να μην ανησυχείτε διότι το πρόβλημα του παιδιού δεν είναι σοβαρό. Θα μπορούσαμε - κατά κάποιο τρόπο - να συμφωνήσουμε με την άποψη πως "είναι θέμα χαρακτήρα". Όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία "ευαισθησία" του χαρακτήρα ή "δυσλειτουργία" και όχι για κάποιο φυσιολογικό γνώρισμα. Ενώ δηλαδή δεν πρόκειται για ασθένεια με την κλινική έννοια, πρόκειται για μια δυσλειτουργία που δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, και που αν παραμείνει έτσι μπορεί να εξελιχθεί σε κάποια φοβία. Θα σας συνιστούσα με ένθερμα να ακολουθήσετε την ομοιοπαθητική θεραπευτική για το πρόβλημα αυτό, μία και θα υπάρξει σίγουρη θεραπεία και μάλιστα χωρίς κανένα ίχνος παρενεργειών. Αυτό που ουσιαστικά θα γίνει, είναι να μειωθεί ή να εξαφανιστεί αυτή η "ευαισθησία" του χαρακτήρα της, αλλά και κάποιες άλλες αδυναμίες που τώρα δεν σας απασχολούν, για παράδειγμα, θα δείτε μαζί με τις "φοβίες" να εξαφανίζεται και η ευαισθησία στις αμυγδαλές. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ομοιοπαθητική ωφελεί όλο τον οργανισμό συνολικά - και σε ψυχικό και σε σωματικό επίπεδο βοηθώντας τον λειτουργεί περισσότερο ισορροπημένα αλλά και να έχει καλύτερη άμυνα σε κάθε είδους stress.

 

 


Rss_feed